IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията за преструктуриране на Asos дават резултати

Компанията явно се завръща към печалба, а новината доведе до борсово рали

11:33 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Усилията за преструктуриране на Asos напредват през последните три месеци, като онлайн търговецът явно се завръща към печалба, което доведе до борсово рали, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба преди данъците и лихвите се е увеличила с над 20 млн. паунда (25 млн. долара) спрямо миналата година, съобщи компанията в изявление. Asos е напът да постигне 60 млн. паунда печалба преди данъците и лихвите през второто полугодие, намалявайки инвентара си и засилвайки по-слабо представящите се брандове и пазари. Акциите ѝ поскъпнаха с 16% в Лондон, което е най-голямото увеличение от около пет месеца.

Главният изпълнителен директор Хосе Антонио Рамос Каламонте се опитва да върне Asos към трайна печалба, докато се въртят спекулации за бъдещето на компанията, чиято стойност се сви с почти 90% през последните три години. Милиардерът Майк Ашли, който е мажоритарен собственик на Frasers Group, повиши дела си през последните седмици, след като Андерс Повсен, който притежава датската модна група Bestseller, взе участие в кръг за увеличаване на капитала.

Преструктурирането включва намаляване на инвентара и прекомерните отстъпки, съкращаване на разходите и забавяне на автоматизацията в някои складове. Печалбата на поръчка се е увеличила с над 30% засега тази година, заяви Asos. Компанията очаква повече ползи да се проявят във второто полугодие, след като бизнесът отново генерира кеш.

Завръщането към рентабилността е „положителен сигнал“, макар че предизвикателствата за Asos остават, коментира анализаторът на Stifel Карълайн Гъливър в своя бележка до клиентите.

След като премина през период на процъфтяване по време на блокадите заради Covid, модните брандове с единствено онлайн присъствие изпитват трудности напоследък, тъй като потребителите се върнаха към физическите магазини. Освен това те приоритизират разходите си за скъпи продукти като храни и сметки за дома, оставяйки си малко пари за излишни разходи като дрехи.

Asos разкри, че рефинансиране на дълга си миналия месец, получавайки заем за 275 млн. паунда от специализирания кредитор Bantry Bay Capital, подкрепен от американския активист Elliott Investment Management. Новите инструменти носят средна лихва от около 11% и се описват от анализаторите като скъпи. Asos заяви в четвъртък, че обезпеченото с активи финансиране има само условие за минимална ликвидност, а не каквито и да е условия, базирани на печалба, което дава на бизнеса повече гъвкавост.

Търговецът на дребно предизвиква и интерес за придобиване. Asos е получил предложение от турския онлайн търговец на дребно Trendyol, подкрепен от Alibaba Group Holding Ltd., през декември на цена, която би оценила акциите на компанията между 10 и 12 паунда всяка, съобщи Sunday Times. Преговорите между компаниите вече не са активни, посочва медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още