IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на швейцарски часовници отново пое нагоре през май

Търсенето на американския пазар се възстановява

15:20 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на швейцарски часовници отново е скочил през май, след като доставките до САЩ са се възстановили, а търсенето на луксозни часовници от Китай е останало силно, пише Bloomberg.

Продажбите са нараснали с 14 на сто през последния месец до 2,3 млрд. франка (2,6 млрд. долара), обяви Федерацията на индустрията за швейцарски часовници. Увеличението подчертава търсенето на скъпи часовници от брандове като Rolex, Omega, Patek Philippe и Cartier въпреки опасенията, че нестабилният икономически растеж може да попари потребителския интерес.

През първите пет месеца на годината износът на ключовия швейцарски сектор е нараснал с 11% до 10,9 млрд. франка. Миналогодишните продажби бяха рекордни.  

Износът към САЩ – най-големия пазар за швейцарски часовници, се е увеличил с 9,8% през май. Това се случи след спад през април – първият такъв от повече от две години.

Продажбите в Китай, втория по големина пазар, са нараснали повече от два пъти, след като търговците на дребно са презаредили инвентара отново след години на колебания по време на пандемията. Въпреки увеличението износът към Китай е бил с 10% по-малък в сравнение с май 2021 г.

Доставките до европейските пазари са нараснали с 8,8%, след като скокът в Италия компенсира спада във Франция, допълва федерацията.

Единствената ценова категория, която бележи спад, е тази на часовниците, струващи между 200 и 500 франка. Продажбите на часовници, струващи над 3000 франка, са нараснали с 15 на сто, а на тези под 200 франка – с 27 на сто, вероятно подкрепени от продажбите на Omega MoonSwatch на SwatchGroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още