IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на H&M в Испания удължават стачката си

Те ще стачкуват два дни допълнително с искания за по-високо заплащане

17:46 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Продавач-консултантите на шведския моден търговец на дребно H&M в Испания продължават тридневната си стачка, планирана в края на юни с искане за увеличаване на заплатите, с още два дни в началото на юли, съобщиха профсъюзите в петък.

Стачките, организирани от профсъюзите CCOO и UGT, бяха планирани за 20, 22 и 26 юни, но работниците сега са решили да стачкуват и на 1 и 8 юли, в средата на летния сезон на разпродажбите на H&M, съобщава Ройтерс.

„Стачката се удължава, защото преговорите са блокирани“, заяви синдикалният лидер Мария де лос Анхелес Родригес.

Около 95 от 125-те магазина на H&M в Испания бяха затворени на 22 юни, след като 80% от 4000 продавач-консултанти протестираха на втория ден от стачката, показва изявление на двата синдиката.

Водещият магазин на Гран Виа, в центъра на Мадрид, трябваше да затвори.

Работниците решиха да протестират, след като продължилите месеци преговори за заплатите не доведоха до споразумение. Работниците твърдят, че H&M плаща по-малко от основните си конкуренти, включително главния конкурент Zara, която е собственост на Inditex.

H&M отказа да коментира исканията на работниците, но заяви, че "уважава правото на служителите да се изразяват свободно".

По-рано тази година Inditex се съгласи на 20% увеличение на средните заплати на работниците в магазините на своя роден пазар в Испания в отговор на исканията на служителите за по-високо заплащане, за да се компенсират растящите потребителски цени.

„Компанията иска да обсъдим други въпроси, но сега е моментът да разрешим проблемите, повдигнати от работниците, като заплатите и огромното натоварване“, каза Лучия Тренор, друг синдикален лидер.

Според годишния отчет за 2022 г. Испания представлява 3,7% от глобалната работна сила от 106 хил. магазина на H&M, а 75% от служителите са жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още