IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Swatch за полугодието за първи път надхвърли нивата отпреди пандемията

Отварянето на икономиката на Китай има съществен принос за това

14:18 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Swatch Group се повиши, след като печалбата за първото полугодие на швейцарския производител на часовници надхвърли нивата отпреди пандемията за първи път, след като отварянето на китайската икономика подкрепи възстановяването, пише Bloomberg.

Оперативната печалба се е увеличила с 36 на сто до 686 млн. франка (792 млн. долара) през първото полугодие, обяви производителят на часовниците Omega и Longines. Анализатори очакваха 604 млн. франка. Стойността на книжата на компанията нарасна с 6,6%.

Swatch е една от компаниите за луксозни стоки, които се влияят от представянето на региона, обхващащ Китай, Хонконг, Тайван и Макао, тъй като е източник на около една трета от приходите ѝ за миналата година. През януари главният изпълнителен директор Ник Хайек коментира пред Bloomberg News, че приходите от продажби могат да достигнат рекорд тази година благодарение на възстановяването на този пазар. Оптимизмът относно индустрията за луксозни имоти обаче беше попарен от скорошното забавяне в САЩ.

Приходите на Swatch са достигнали 4 млрд. франка, над очакванията на анализаторите. Приходите в Хонконг са се утроили, а тези в континентален Китай са нараснали с двуцифрен процент.

Компанията каза, че растежът е най-силен в най-ниския ценови сегмент за часовници и бижута. Търсенето на популярния Omega MoonSwatch модел, струващ 260 долара, се е ускорило, допълва гигантът.

„Подчертаваме продължаващия успех на MoonSwatch и подновения интерес към часовниците в достъпния сегмент, най-вече в САЩ“, пише Жан-Филип Бертши, анализатор във Vontobel. По думите му общите приходи са се представили по-добре от износа на часовници от Швейцария за първи път от години.

Мениджмънтът вижда „отлични“ възможности за растеж през втората половина на 2023 г. „Единственият облак на хоризонта остава неблагоприятната валутна среда“, обяви компанията.

Слабият щатски долар и еврото срещу франка изтриха 242 млн. франка от приходите за първата половина на годината.

Наскоро Omega повиши цените си с около 8% в САЩ, твърдят от Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още