IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производител на обувки Birkenstock подаде искане за IPO в САЩ

Заявлението пред американския регулатор по ценните книжа не представя финансовите детайли по предлагането

10:52 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският производител на обувки във вторник подаде заявление за първично публично предлагане (IPO) в САЩ, подчертавайки възхода на капиталовите пазари в страната и превръщайки се във втората голяма европейска компания, която иска листване на акциите си в чужбина този месец, предава Ройтерс.

Заявлението пред американския регулатор по ценните книжа не представя финансовите детайли по предлагането, но разкрива, че нетните приходи за шестте месеца до 31 март са се увеличили с 19% до 644,17 млн. евро, а печалбата се е сринала с 45,3% до 40,21 млрд. евро.

Амбициите за IPO на германския производител на сандали следва това на британския производител на чипове Arm, доставчика на данни за автоматизация Klaviyo и приложението за доставка на храни Instacart, докато фондовите пазари в САЩ се затоплят след мрачната икономическа перспектива, която доведе до бавен старт на годината.

Листването на Birkenstock следва и маркетинговия удар в резултат на хитовия филм "Барби", в който звездата Марго Роби носи чифт розови чехли Birkenstock. Това засили популярността на обувките, фокусирани върху комфорта, сред феновете на модата.

Решението на притежаваната от SoftBank Group Arm, а сега и на Birkenstock, да листнат акциите си извън Европа се случва, докато IPO пазарите в региона преминават през слаба година, с обеми далеч под рекордните нива от 2021 г. За разлика от тях, листванията в САЩ са донесли почти двойно повече от гарантираната сума през 2022 г., показват данни от Dealogic.

През юли книжата на компанията за красота Oddity Tech, притежани на мажоритарния собственик на Birkenstock L Catterton, поскъпнаха с 40% при дебюта си в Nasdaq. L Catterton е частна инвестиционна компания, подкрепяна от LVMH.

Birkenstock, семеен бизнес, който води началото си от 1774 г., заяви, че възнамерява да листне акциите си под тикер "BIRK" на Нюйоркската фондова борса.

Goldman Sachs, J.P. Morgan и Morgan Stanley са водещите поематели по IPO-то.

Дружествата, свързани с L Catterton, ще контролират повечето от комбинираното право на глас от акциите след предлагането, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още