IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Next повиши прогнозата си за печалба за пореден път

Ръстът в заплащането, повлияно от инфлацията, и по-хубавото време в началото на лятото са накарали хората да купуват повече дрехи

15:35 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският моден търговец на дребно Next повиши прогнозата си за трети път през последните месеци, след като ръстът в заплащането, повлияно от инфлацията, и по-хубавото време в началото на лятото са накарали хората да купуват повече дрехи, съобщава Bloomberg.

Според новите прогнози годишната печалба ще достигне 875 млн. паунда (1,08 млрд. долара) спрямо предишните насоки за 845 млн. паунда, съобщи компанията. През юни и август тя вече повиши насоките, тъй като Next продължава възхода си в момент, когато много други конкуренти изпитват трудности с покупателната сила на потребителите, ограничена от кризата с разходите за живот.

Последната актуализация на Next следва стабилно представяне през първите шест месеца на годината в резултат на силни продажби на основния британски пазари и извън страната, по-добри онлайн услуги и по-ниски от очакваното разходи, каза компанията.

„Засега тази година, въпреки натискът върху разходите за живот, потребителското търсене изглежда се противопоставя на гравитацията“, заяви главният изпълнителен директор Саймън Уулфсън.

Акциите на Next поскъпнаха с над 1% в ранната търговия в Лондон.

Компанията, която често е смятана за показател за здравето на британските търговци на дребно, заяви, че очаква продажбите при пълни цени през втората половина да се повишат с 2% спрямо предишните насоки за ръст от 0,5%.

Инфлационният натиск ще отслабне през следващата година, заяви Next, добавяйки, че ръстът на продажбите вероятно ще се забави, докато ефектът от по-ранните повишения на заплащането започне да отслабва.

Next се превръща в консолидатор в рамките на търговията на дребно, придобивайки конкуренти включително модния бранд Joules, марката за стоки за дома Cath Kidston и търговеца на бебешки продукти JoJo Maman Bebe през последните 18 месеца.

По-рано този месец Next обяви, че купува дял от 34%, които не притежаваше, в Reiss срещу 128 млн. паунда, засилвайки контрола си върху британската модна къща.

Други търговци на дребно също се справят по-добре, като Marks & Spencer повиши перспективите си през август и сега очаква ръст на печалбата за тази фискална година.

Инфлацията се забави до най-ниското си ниво от 18 месеца във Великобритания, най-накрая показвайки известно облекчение за страната, която има най-лошия проблем с инфлацията сред страните от Г-7 от месеци.

Третото повишаване от Next в рамките на три месеца е впечатляващо, коментира Джеймс Гржиник, анализатор в Jefferies, но добави, че Next е посочила, че смекчаването на пазара на труда в Обединеното кралство може да отслаби потребителското търсене през следващата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още