IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Next повиши прогнозата си след скока на разходите на потребителите

Хората купуват повече дрехи след увеличенията на заплатите им, твърди компанията

17:11 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Модният търговец Next повиши прогнозата за годишните си приходи от продажби и печалбата си, посочвайки, че потребителите купуват повече дрехи заради увеличенията на заплатите и по-топлата пролет, пише Bloomberg.

Цената на акциите на Next се повиши с 6% в понеделник, след като британската верига посочи, че печалбата ѝ преди данъци може да достигне 835 млн. паунда (1,07 млрд. долара). По-ранната прогноза беше за 795 млн. паунда.

Приходите от продажби без намаления неочаквано са се увеличили с 9,3% през последните седем дни, въпреки че Next очакваше 5% понижение. Студеното начало на пролетния сезон по-рано успя да натежи върху приходите.

Потребителите във Великобритания са притиснати от нарастващите разходи за всичко – от ипотеки до хранителни стоки. Въпреки че миналата седмица Tesco заяви, че има ранни признаци, че инфлацията може да се забавя, купувачите все още се борят с най-голямата загуба покупателна способност от десетилетия. Инфлацията на цените в магазините се ускори до 9% през май - нов връх, сочи скорошен доклад на British Retail Consortium.

Next заяви, че очаква с течение на времето инфлацията да подкопае въздействието на увеличенията на заплатите.

Акциите на други търговци на дребно в Обединеното кралство поскъпнаха на фона на оптимизима за сектора след новата прогноза на Next. Стойността на книжата на Asos нарасна с цели 9,9%, докато Boohoo Group напредна с 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още