IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гудхарт: Новата нормална инфлация ще бъде от 3,5% до 4%

Британският икономист предупреждава за демографските промени и се опасява, че дните на все по-голямо благоденствие са отминали

08:38 | 15.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Петролни кризи, дотком балон, световна финансова криза: Чарлс Гудхарт вече е преживял много икономически падения през 86-те си години живот. Но бившият британски централен банкер и икономист в известното London School of Economics счита, че най-трудните икономически времена настъпват сега. Това се дължи най-вече на факта, че все по-малко работещи трябва да издържат все повече пенсионери. Според Гудхарт това е проблем за инфлацията - и за благосъстоянието.

„Огромно високите нива на инфлация започнаха почти точно преди година, веднага след нападението на Русия над Украйна. Нивото на инфлация измерва промяната в цените в рамките на една година. Това означава, че това рязко увеличение скоро ще изчезне от статистиката. Освен това повишаването на лихвените проценти започва да действа, а икономиката отслабва, особено в Германия. През следващите шест-седем месеца отново ще имаме ниво на инфлация от около три процента“, казва икономистът в интервю за германския Handelsblatt. 

Но британецът казва, че не трябва да сме спокойни по темата, тъй като „ ще изпитаме само кратка пауза. Очаквам темповете на инфлация отново да се повишат донякъде още през 2024 г.“. 

Чарлс Гудхарт
Снимка: Bloomberg

Чарлс Гудхарт учи икономика в Кеймбридж, след което прави изследвания в американския университет Харвърд. От 1964 г. работи за кратко в британското Министерство на икономиката. След това се премества в London School of Economics като лектор по парична политика. Днес 86-годишният икономист е работил там в продължение на години, извършва пионерска работа в обединяването на макроикономиката и финансите и все още е свързан с университета. Още през 2020 г. той предупреждава за нова ера на инфлация в широко известната си книга "Големият демографски обрат" заедно с Маной Прадан.

През 1968 г. Гудхарт започва работа в Английската централна банка. В продължение на 17 години той работи в различни отдели в централната банка. През това време той установява и вероятно най-важното си правило, което влиза в учебниците по история като Закон на Гудхарт: „Винаги, когато едно правителство се опитва да разчита за целите на контрола на предварително наблюдавана статистическа закономерност, тази закономерност ще се разруши“. Иначе казано: „Когато една мярка се превърне в цел, тя престава да бъде добра мярка“. 

Причината за това според него ще е фактът, че централните банки ще свалят крака си от газта веднага щом инфлацията отново е около три процента. Но това ще бъде твърде рано. През следващите няколко години в много части на света ще се пенсионират хората от бейби бума. Тогава те ще изразходват спестяванията си и ще повишат цените. И според Гудхарт това ще бъде решаващо събитие.

„Ще трябва да свикнем с това. Старото съотношение между работещи и пенсионери няма да бъде възстановено. Това ще поддържа потреблението трайно по-високо, тъй като все повече стари хора спират да спестяват, а работниците, които спестяват, са по-малко. Новата нормална инфлация ще бъде три и половина до четири процента. Това ще бъде светът, в който ще живеем“, казва икономистът. 

Смятам, че човечеството никога повече няма да има толкова добър икономически период, както между края на Студената война в началото на 90-те години на миналия век и началото на световната икономическа криза през 2008 г.“
Чарлс Гудхарт
британски икономист

Според него заплатите ще се повишат, но трябва се проследи защо. През последните години заплатите в индустриализираните страни почти не са се увеличили, а производителността също не се е повишила, защото повечето компании просто произвеждаха евтино в Китай. Не беше необходимо да се прави нищо за работниците тук.

„Геополитическият обрат означава, че компаниите отново трябва да разчитат много повече на местното производство, включително и поради политическия натиск. Това може да бъде нещо добро или нещо лошо. Но това, което е ясно, е какво ще се случи сега: Трудът тук е по-скъп. Това означава, че компаниите трябва да увеличат производителността си, за да могат да си го позволят. Те инвестират повече у дома, например в цифрови процеси. Това може да доведе до икономии от мащаба и да увеличи производителността. Тогава и заплатите могат да се повишат, без това да е проблем за инфлацията. А по-високите заплати могат да бъдат начин за борба с недостига на работна ръка, защото работата става по-привлекателна“, пояснява Гудхарт. 

Британецът е оптимист за бъдещето в сравнение с кризата по време на пандемията и началото на войната в Украйна. Но е по-скоро песимист в сравнение с времето преди това. „Смятам, че човечеството никога повече няма да има толкова добър икономически период, както между края на Студената война в началото на 90-те години на миналия век и началото на световната икономическа криза през 2008 г.“, казва той. 

Причината според него е фактът, че толкова много положителни събития, колкото през този период, вече не могат да се съберат заедно. Броят на работещите се е увеличил повече от всякога през този период, защото много повече жени са работели, а Китай е излязъл на международната икономическа сцена. „Цифровизацията промени много неща. Малко вероятно е подобни революции да се случат отново по такъв концентриран начин през следващите столетия“, отчита британският икономист. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
khao
преди 1 година
...и като сме благодентствали толкова, защо има демографска криза? ... вместо всеки да е с по 5 деца, защото може да си го позволи, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната инфлация е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите. Всеки е с щети. Защо се запазва причинителят на сегашната инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още