IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Рашев: Умните уреди имат по-дълъг живот и се поддържат по-лесно

Много брандове от догодина ще имат категории продукти с умни уреди, разкри изпълнителният директор на БСХ "Домакински уреди" България

21:34 | 07.09.22 г.

Използването на умни домакински електроуреди е част от решението за постигане на по-устойчив начин на живот. Умните уреди предоставят допълнителни функционалности към вече съществуващите уреди, които ползваме. Те ни дават възможност не само за дистанционно управление, но и за актуализиране на състоянието им през целия жизнен цикъл. Този коментар в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи инж. Ивайло Рашев, изпълнителен директор на БСХ "Домакински уреди" България.

Той поясни, че се увеличават годините, през които може да се използват умните домакински електроуреди. Според него поддръжката им не е по-трудна, а едно от предимствата им е дистанционната диагностика. Ако проблемът е по-задълбочен, умният уред предварително ще подаде информация, смята гостът.

Инженерът посочи, че пазарът на домакински електроуреди преминава през етапа на дигитализация, както всички останали сфери на производство. Потребителите очакват допълнителни функционалности и допълнителни персонални функции, които да използват в домакинството си.

Според национално представително проучване на Bosch относно нагласите за устойчиво домакинство, 34% от българските потребители свързват устойчивото домакинство с изразходване на по-малко ресурси в дома, а 33% го асоциират с използването на по-енергоефективни домакински електроуреди.

„Заключението, което можем да направим е, че две трети от българските потребители вече са запознати и много добре разбират какво означава устойчиво домакинство и са готови да вървят в тази посока“, подчерта гостът.

Той съобщи, че тенденциите показват, че изграждането на умни домове е важна стъпка в развитието на по-устойчиво общество.

„Производителите сме наясно, че за да пестим повече ресурси и да опазваме климата, трябва да изработим уреди, които са по-отговорни към околната среда. Поради тази причина много брандове от догодина ще имат категории продукти, в които всички уреди ще бъдат умни“, разкри изпълнителният директор на БСХ "Домакински уреди" България.

Що се отнася до това има ли притеснение след българските потребители относно киберсигурността на този вид уреди, Рашев посочи, че всички осъзнаваме, че можем да бъдем жертва на кибератака.

„Риск има, но компаниите полагат много големи усилия, за да го минимизират”, каза той.

Преодолени ле са пречките при доставката на различни компоненти на уредите? Стигнаха ли нивата на продажби преди пандемията домакинските електроуреди? Мит ли е, че умните уреди са по-скъпи? Ще има ли бум на смарт уреди, които пестят електроенергия? Подготвени ли сме за Шестата индустриална революция на устойчивостта с нововъведения на продукти и услуги?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие”  може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още