IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Цачев: Паричното затягане на централните банки ще оскъпи ипотеките

Ще си говорим постоянно за инфлация и рецесия, смята главният инвестиционен консултант в Елана Трейдинг

22:42 | 07.09.22 г.

В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване на инфлацията, а в следващите 12 месеца централните банки ще повишават лихвите и ще трябва да намалят активите си. Това е болезнен процес, който ще доведе до повишаване на лихвите по ипотеките и със сигурност ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона. Пазарът ще достигне точка, в която ще стане достъпен за хората. Инфлацията ще ги кара да купуват все повече такива активи и затова не смятам, че балона ще се спука като през 2008 г., с по 30-40% надолу. Не смятам, че ще е такъв сценарият, особено в България, защото тук банките продължават да кредитират. В Западна Европа обаче ще има сериозна корекция на цените на имотите и това ще се отрази на икономиката. Вече го виждаме в цените на акциите, които са с 20-30% надолу“, отбеляза той.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още много дълго време. „Ще си говорим постоянно за инфлация и рецесия, може би ще видим дъно на пазарите следващата година и евентуално опит за икономическо възстановяване, когато и ако централните банки започнат отново да стимулират“, смята гостът. Той обвърза спада в стойността на еврото със страховете от рецесия, като инвеститорите избягват Европа именно по тази причина и предпочитат да държат доларови активи.

„Въпросът не е това дали ще има енергия, а каква ще е цената ѝ. Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда икономиката. Именно индустрията ще пострада от липсата на енергия, защото там се работи на малки маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от държавата, но индустрията не може да бъде спонсорирана в следващите 2-3 години“, категоричен е Цачев.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още