IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на иновациите подписа меморандум с Amazon

Партньорството цели да постави на по-високо ниво дигиталните умения и цифровата трансформация в частния сектор и в публичната администрация у нас

16:32 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимки: Министерство на иновациите и растежа</em></p>

Снимки: Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подписа Меморандум за разбирателство между правителството на България и лидера в облачните изчисления Amazon Web Services EMEA SARL (AWS), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Меморандумът има за цел да насърчи сътрудничеството между правителството и AWS в областта на иновациите и икономическото развитие чрез обучение на дигитални умения на бъдещите поколения, насърчаване на облачно базирани бизнеси в България и оказване на подкрепа на правителството в цифровата трансформация и киберсигурността.

По думите на Лорер партньорството с Amazon ще постави на по-високо ниво дигиталните умения и цифровата трансформация в частния сектор и в публичната администрация у нас. "Това е важно не само за икономическото развитие, но и за прозрачността и нивото на дигитализация в държавното управление, както и за подобряване на ефикасността", допълни той по време на дигиталното подписване.

„Щастливи сме да подпишем този меморандум за разбирателство с правителството на България, страна с впечатляващи амбиции за дигитална трансформация. Очакваме с нетърпение да въведем в страната нашите фокусирани върху иновациите и базирани на умения програми, за да подкрепим както публичната администрация, така и частния сектор в техния път към дигитализация и растеж", каза Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент на публичния сектор EMEA в Amazon Web Services.

Меморандумът за разбирателство има за цел още да активизира развитието на редица програми, насочени към създаването на умения за работа с облачни услуги и да подкрепи изпълнението на националните приоритети за цифровизация и иновации на стартиращите предприятия, публичната администрация и ключови изследователски инициативи.

Amazon ще си сътрудничи с българското правителство и с цел предоставяне на образователните институции на достъп до AWS Educate и AWS Academy, програми, които въвеждат студенти и преподаватели в технологиите за облачни изчисления.

Страните ще си сътрудничат също за оказване на подкрепа на общността на стартъп компаниите като им предоставят достъп до ресурси за бързо стартиране и развитие на техния бизнес в облака – включително AWS кредити, обучение и поддръжка, осигурени от програмата AWS Activate.

Меморандумът за разбирателство увеличава инвестиционните намерения на AWS в България, след като през април компанията обяви инвестиция от 3,75 млн. долара в първия институт за изкуствен интелект в Югоизточна Европа, открит в София – Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още