IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитна група подаде жалба срещу рекламните имейли от Google

Според групата компанията е нарушила решение на Съда на ЕС

12:56 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Google е нарушила решение на съда на Европейския съюз, изпращайки непоискани рекламни имейли директно към входящата кутия на потребителите на Gmail, заяви австрийската защитна група noyb.eu в сряда в жалба, подадена пред френския надзорен орган за защита на данните, съобщава Ройтерс.

Подразделението на Alphabet, чийто приходи идват основно от онлайн реклама, трябва да иска предварително одобрение от потребителите на Gmail, преди да им изпраща имейли с директен маркетинг, твърди noyb.eu, позовавайки се на решение от 2021 г. на Съда на Европейския съюз.

Макар че имейлите с реклами на Google може да изглеждат като обикновени такива, те включват думата „Реклама“ в зелени букви отляво, под заглавието на имейла, казва noyb.eu в жалбата си. Освен това те не включват дата, добавя групата.

Google и френският орган за защита на данните CNIL не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Базираната във Виена noyb.eu (None of Your Business) е защитна група, основана от австрийски адвокат и активист в сферата на неприкосновеността на личните данни Макс Шремс, който спечели високопрофилно дело в европейския върховен съд през 2020 г.

CNIL, известна с това, че е един от регулаторите най-ярки защитници на неприкосновеността на личните данни в Европа, наложи рекордна глоба от 150 млн. евро на Google по-рано тази година заради това, че е затруднила интернет потребителите да отказват онлайн тракери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още