IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски съд нареди на Google да плати глоба от над 40 млн. долара

Според тамошен регулатор търсачката е подвела потребители относно събирането на данни

14:40 | 13.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийският регулатор за защита на конкуренцията заяви, че на Alphabet Inc - компанията майка на Google - е наредено от Федералния съд да заплати 42,7 млн. щатски долара глоба заради подвеждане на потребители относно събирането на личните им данни за локацията им, пише Ройтерс.

Съдът в страната е намерил доказателства, че търсачката е заблудила някои потребители относно личните им данни за локацията им, които са били събирани посредством Android устройствата им в периода януари 2017 - декември 2018 г.

Според Австралийската комисия за конкуренция и потребители Google е заблудила потребителите, карайки ги да мислят, че настройките за "историята на локацията им" са единственият начин тези данни да бъдат събрани. Същевременно функция за наблюдение на онлайн активността и на тази в приложенията също позволява съхраняването на такива данни.

В свое изявление, изпратено по имейл, от Google посочиха, че въпросът вече е уреден, а информацията за локацията е направена да е лесна за управление и за разбиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още