IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложението срещу разхищението на храна Foodobox набра инвестиция от над половин милион лева

Инвеститори в социалния стартъп са фондът Innovation Capital и група ангел инвеститори

14:46 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Foodobox
Снимка: Foodobox

Едва на годинка и малко Foodobox успя да набере инвестиция от над половин милион лева.  

Българският стартъп помага на близо 400 сладкарници, пекарни, ресторанти и хранителни магазини да реализират продукти с наближаващ краен срок. Крайният потребител може да види заведенията в близост, предлагащи продукти, които не са били продадени през деня и да ги ''спаси'' с поне 40% отстъпка в цената. Храната се взима от обекта в предварително посочения часови диапазон и се плаща на място. Обикновено една кутия изненада през Foodobox струва между 6 и 12 лв. 

Снимка: Foodobox Снимка: Foodobox

Инвеститори в социалния стартъп са фондът Innovation Capital* и група ангел инвеститори. Цялата сума на привлечената инвестиция възлиза на 620 хиляди лева и е събрана в рамките на 3 кръга, всеки с по-висока оценка от предишния. 

Двамата основатели Джейн Димитрова и Велин Керков са много щастливи и споделят, че това е глътка свеж въздух, която ще им позволи да развиват стартъпа и да се установят като пазарен лидер у нас. За тях това е външна валидация за това, че в проекта им има висок потенциал и не са единствените, които вярват в него. Ангелите са 9 на брой и всеки от тях има богат опит, което ги прави ключови за развитието на бизнеса. ''Фактът, че вече имаме нови съдружници във фирмата, е допълнителен стимул да дадем всичко от себе си, за да оправдаем очакванията им''. 

Сред бизнес ангелите са Атанас Райков – старши директор Развитие на ключови пазари в Rakuten Viber, Николай Неделчев – доскорошен изпълнителен председател на Publicis Groupe България, Светослав Герджиков – партньор в адвокатска кантора „Велинов и партньори“, и Йордан Трифонов, който е и част от екипа на Foodobox - мениджър Бизнес развитие за Източна България. „За нас е добра индикация човек от екипа ни да инвестира личен капитал за развитието на фирмата - можем да разчитаме на него в дългосрочен план“, казва Джейн. 

* Innovation Capital съществува от 2019 г. и е специализиран в първоначално инвестиране. Размерът на капитала първоначално е 15,6 млн. евро, от които около 90% са предоставени от Фонда на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014–2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС. 

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още