IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Whirlpool сви прогнозата за печалбата си след "значителен" спад на търсенето

Компанията не спира да увеличава цените на продуктите си в опит да овладее увеличаващите се разходи

10:14 | 21.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Whirlpool отчете по-ниски от очакваното приходи и печалба за третото тримесечие и сви прогнозата си за годината, а като причина за решението си посочи отслабващото търсене и ускоряващата се инфлация през 2023 г., пише Bloomberg.

111-годишният производител, който продава уреди за дома – от хладилници до миксери, понижи годишната си прогноза за коригираната печалба на акция до 19 долара, след като по-рано очакваше между 22 и 24 долара.

Резултатите за третото тримесечие са засегнати от високата инфлация, която доведе до забавяне на потреблението. Whirlpool повиши цените на продуктите си в почти всяко едно от последните тримесечия от края на 2020 г. насам в опит да компенсира увеличаващите се разходи.

„В Съединените щати в частност, но и на други пазари, потребителското доверие спадна значително през юни, юли“, коментира главният изпълнителен директор Марк Битцер в интервю за Bloomberg Television.

Базираната в Мичиган Whirlpool заяви, че е свила производствените си обеми с 35% през третото тримесечие „в очакване на среда с временно слабо търсене.“

„Продължаващи предизвикателства“

„Гледайки напред, виждаме тези предизвикателства да продължават през първата половина на 2023 г.“, коментира Битцер. „Ние обаче вярваме, че прилагаме правилните действия, които ще ни позволят да се ориентираме в настоящата среда“.

Цената на акциите на Whirlpool спадна с 4,6% по време на следборсовата търговия в Ню Йорк. От началото на годината до края на сесията в четвъртък книжата са загубили 44% от стойността си, в сравнение с 23% понижение на индекса S&P 500.

Приходите от продажби са се понижили на годишна база във всички територии, в които оперира Whirlpool, но в Европа, Близкия изток и Африка компанията записва най-голям спад. Фирмата твърди, че е във финалните етапи на разглеждане на двама потенциални инвеститори за региона. По-рано Whirlpool каза, че ги оценява, тъй като се бори са по-висок растеж и маржове.

Компанията обяви, че приходите ѝ за третото тримесечие са 4,8 млрд. долара, което се оказа под очакванията на Wall Street за 5,2 млрд. долара. Печалбата на акция е достигнала 4,49 долара, под средната прогноза на анализаторите за 5,34 долара.

Понижена прогноза

В понижената прогноза на компанията се посочва, че сега тя очаква нетните приходи от продажби за 2022 г. да се свият с 9%, докато преди това очакваше 6% спад. Освен това Whirlpool прогнозира, че свободният ѝ паричен поток ще бъде 950 млн. долара за 2022 г., докато по-рано смяташе, че сумата ще достигне 1,25 млрд. долара.

Whirlpool също така сподели, че е завършила продажбата на руския си бизнес, която беше обявена през юли. Той беше причина за голяма част от спада на приходите в Европа, Близкия изток и Африка през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още