IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki и производителят на чипове Rohm се присъединяват към офертата за придобиване на Toshiba

Rohm ще инвестира до 300 млрд. йени, а Suzuki ще вложи „десетки милиарда йени“

10:52 | 16.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският производител на чипове Rohm и автомобилният производител Suzuki се присъединяват към офертата на JIP за придобиване на Toshiba, направена от инвестиционния фонд Japan Industrial Partners (JIP), научи Nikkei Asia Review.

В момента предложението се разглежда от специална комисия на Toshiba, която беше създадена през април.

Rohm ще инвестира до 300 млрд. йени (2,1 млрд. долара) като част от офертата. Очаква се Suzuki също да инвестира десетки милиарда йени, споделят множество източници, запознати с въпроса.

Японската инженерна група Taisei също планира да се присъедини към предложението.

Миналата седмица Nikkei съобщи, че JIP е направил официално предложение за закупуването на Toshiba в размер на около 2,2 трлн. йени (15 млрд. долара). Офертата се основава на тогавашната цена на акциите на японската технологична компания.

Водената от JIP група, която е предпочитаният участник в търга за частно придобиване на Toshiba, планира да предостави 1 трлн. йени в брой, като същевременно търси 1,4 трлн. йени финансиране от банки, заедно с кредитна линия от 200 млрд. йени.

Към понеделник JIP все още не е получил писмо за ангажимент от финансовите институции, които трябва да осигурят заемите, добавя Nikkei. Фондът обаче преговаря да завърши процеса по финансиране до края на ноември, при условие че Toshiba приеме офертата.

През август Toshiba отчете загуба за първото фискално тримесечие на фона на продължаващия недостиг на чипове и покачващите се разходи за суровини. Загубата от 4,8 млрд. йени (35,6 млн. долара) е първата тримесечна загуба на компанията от две години насам. За сравнение, година по-рано Toshiba отчете 14,5 млрд. йени печалба. Консенсусната прогноза на анализаторите за печалбата за първото тримесечие беше за 19,4 млрд. йени, показват данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още