IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon посреща Черния петък със стачки в около 40 държави

Работниците планират да организират протести заради заплащането и условията на труд

08:04 | 25.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хиляди работници от складовете на Amazon в около 40 държави планират да участват в протести и стачки, които ще съвпаднат с продажбите на Черния петък - един от най-натоварените дни в годината за онлайн пазаруването, предава Bloomberg. 

Служителите в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Япония, Австралия, Южна Африка и цяла Европа настояват за по-добри заплати и условия на труд в рамките на кампания, наречена „Накарайте Amazon да плати", тъй като кризата с разходите за живот се задълбочава. Кампанията се координира от международна коалиция от профсъюзи с подкрепата на екологични групи и групи на гражданското общество.

„Време е технологичният гигант незабавно да прекрати ужасните си, опасни практики, да спазва закона и да преговаря с работниците, които искат да подобрят работата си", заяви Кристи Хофман, генерален секретар на UNI Global Union, един от организаторите на кампанията.

Напрежението с работниците е дългогодишен проблем за гиганта за електронната търговия, който се сблъсква с оплаквания от нелоялни трудови практики, както и с активността на служителите и синдикални кампании в някои свои обекти. По-рано през тази година работниците в склад в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, гласуваха да се присъединят към новосъздаден профсъюз, което се смяташе за преломен момент.

„Въпреки че не сме перфектни в нито една област, ако обективно погледнете какво прави Amazon по тези важни въпроси, ще видите, че приемаме ролята и въздействието си много сериозно“, заяви говорителят на Amazon Дейвид Ниберг. 

Той цитира целта на компанията да достигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2040 г. и че „продължава да предлага конкурентни заплати и страхотни придобивки, както и да измисля нови начини за осигуряване на безопасността и здравето на нашите служители“. 

Профсъюзите във Франция и Германия - CGT и Ver.di - са начело на последните колективни действия с координирани стачки в 18 големи склада, които имат за цел да нарушат доставките на ключови европейски пазари.

Моника ди Силвестре, ръководител на комитета на Ver.di за Amazon в Германия, заяви, че работниците са особено загрижени за начина, по който производителността им се следи отблизо от компютри, като алгоритми определят цели, например за броя на пакетите, които трябва да обработят на час.

„Работниците са подложени на голям натиск от тези алгоритми“, каза тя. „Не се прави разлика между работниците, независимо дали са възрастни или с ограничена подвижност. Работниците не спят през нощта, мислейки само за статистиката на производителността си“. 

Тя призова европейските политици да укрепят трудовите права в целия блок. „Нямаме право на стачка в цяла Европа - на европейско ниво", каза тя.

В Германия за концерна работят около 20 000 души на постоянен трудов договор. Говорител на компанията посочи, че стартовата заплата, включваща и бонусите, възлиза на близо 13 евро на час. Годишната заплата след две години стаж в компанията достига 33 000 евро.

В Обединеното кралство работниците, свързани с профсъюза GMB, са планирали протести пред няколко склада, включително в Ковънтри.

„Служителите на Amazon в Ковънтри са претоварени, нископлатени и им писна“, заяви Аманда Гиъринг, старши организатор от GMB, като добави, че „стотици“ ще се съберат, за да поискат увеличение на заплатата от 10,50 паунда на час на 15 паунда. "Накарайте Amazon да плати" - това е името на международната стачна кампания. Снимка: Investor.bg "Накарайте Amazon да плати" - това е името на международната стачна кампания. Снимка: Investor.bg

Всеки работник, който напусне по време на смяна, може да загуби втората половина от бонуса от 500 паунда, който Amazon обяви за складовите работници в Обединеното кралство през миналия месец. Окончателното плащане зависи от това, дали служителите няма да имат „никакви неразрешени отсъствия“ между 22 ноември и 24 декември. От GMB заявиха, че обвързването на плащанията с присъствието може да се тълкува като незаконно подтикване да не се стачкува.

В САЩ протести и митинги ще се проведат в повече от 10 града и пред жилищен блок на Пето авеню в Ню Йорк, където основателят на Amazon Джеф Безос има апартамент. Множество митинги са планирани и в Индия, докато в Япония членове на наскоро създаден профсъюз ще протестират пред националната централа на компанията в Токио. В Бангладеш работниците от веригата за доставки на Amazon ще излязат на протест в Дака и Читагонг. 

Някои демонстрации ще се съсредоточат върху екологичния и социалния отпечатък на Amazon, например в Ирландия, където хората ще се съберат пред офисите на компанията в Дъблин, за да се противопоставят на два нови планирани центъра за данни в града. В ЮАР протестиращите ще се съберат край новите офиси на Amazon в Кейптаун, които се изграждат върху земя, смятана от коренното население за свещена.

Някои профсъюзи изразиха загриженост за настоящия икономически климат на фона на предупреждението от страна на Amazon, че пиковият коледен сезон може да не е толкова натоварен, колкото обикновено. Решението на компанията да съкрати 10 000 служители също ще направи преговорите за заплатите по-трудни.

Лоран Кретиен, делегат на профсъюза CFE-CGC във Франция, заяви, че през този коледен сезон в склада на компанията в Шалон-сюр-Саон ще работят 880 работници, което е по-малко от онези 1000 преди Covid, което той свърза със свиването на потребителските разходи и прехвърлянето на дейността към роботизирани складове.

„Прогнозите не са големи, не сме сигурни, че ще се справим толкова добре, колкото миналата година, когато се наблюдаваше ръст след Covid", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
като цяло Амазон е вредна за икономиката платформа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още