IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon постигна сделка по обвиненията на ЕК

С поетите ангажименти компанията избегна глоби от до 10% от оборота си

16:02 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американският гигант в онлайн търговията на дребно Amazon постигна споразумение с Европейския съюз във вторник по две антитръстови дела, след като адресира опасения за употребата на данни на продавачи. Ходът ще спести на компанията глоба от до 10% от световния му оборот, съобщава Ройтерс.

По първото дело Amazon бе изправена пред обвинения, че се възползва от размера, мощта и данните си, за да прокарва собствените си продукти и да получи нечестно предимство над конкурентни търговци, които също използват платформата.

Компанията се съгласи да не използва данните на продавачите за собствената си конкурентна търговия и свои продукти.

Второто дело беше свързано с равнопоставено третиране на продавачите при класиране на офертите им в кутията с предложения за покупки на уебсайта Buy Box, която генерира по-голямата част от продажби на Amazon.

Компанията се съгласи да поставя втора изложена на видно място кутия с конкурентен продукт, ако той се различава значително по цена и доставка спрямо продукта в първото поле.

„Комисията откри, че окончателните ангажименти на Amazon ще гарантират, че Amazon не използва данните за продавачите в платформата за собствената си търговия и че предоставя недискриминационен достъп до Buy Box и Prime”, заяви Европейската комисия.

„Доволни сме, че адресирахме опасенията на Европейската комисия и разрешихме въпросите“, каза говорител на Amazon.

ЕК каза, че финалните ангажименти на Amazon ще останат в сила седем години по отношение на Prime и показването на второ конкурентно поле Buy Box и пет години за останалите части от ангажиментите.

„Под надзора на Комисията независим попечител ще отговаря за следенето на прилагането и изпълнението на ангажиментите“, каза ЕК.

Комисията заяви, че може да наложи глоба от до 10% от общия световен оборот на Amazon, ако компанията наруши ангажиментите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още