IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Tencent е скочила почти двойно от октомври насам

Пекин разхлабва хватката си около технологичния сектор в страната

12:06 | 16.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Tencent Holdings почти се е удвоила след скорошните дъна, които достигна, а причина за това са сигналите, че Китай се готви да прекрати репресиите си срещу местните технологични компании, както и оптимизмът за повторното отваряне на страната, пише Bloomberg.

Онлайн гигантът е записал около 95% ръст в цената на акциите си на борсата в Хонконг от 28 октомври насам, тъй като одобренията за финансиране в индустрията и на нови игри бяха подновени. Освен това някои политици призоваха за спиране на най-суровите регулаторни ограничения в Китай.

Ралито на акциите на Tencent от октомври насам. Графика: Bloomberg L.P. Ралито на акциите на Tencent от октомври насам. Графика: Bloomberg L.P.

Пекин даде одобрение Ant Group на милиардера Джак Ма да набере 1,5 млрд. долара, а това е най-ясната индикация досега, че правителството смекчава подхода си. Внезапното отменяне на първичното публично предлагане на фирмата през 2020 г. отбеляза началото на регулаторния натиск в Китай, който в един момент изтри повече от 2 трлн. долара от оценката на сектора.

Най-новите добри новини за китайската интернет индустрията бяха свързани с компанията за споделено пътуване Didi Global, която днес заяви, че е осигурила зелена светлина отново да започне с регистрациите на нови потребители – за първи път, откакто регулаторите премахнаха основното ѝ приложение от магазините за приложения през 2021 г.

Скорошните ръстове на Tencent и на други компании от сектора, като Alibaba Group Holding, чиито акции повишиха стойността си с 85% за подобен период, също отразяват по-големия оптимизъм на инвеститорите относно политиките за растеж на Китай и повторното отваряне на страната след пандемията.

Значителното възстановяване на Hang Seng Tech Index през последните три месеца показва, че секторът, който някога беше определян като такъв, в който не си заслужава да се инвестира, си връща влиянието в инвеститорските портфейли. Tencent се присъедини към клуба на десетте най-високо оценени компании в света за първи път от шест месеца.

„За Tencent и китайските технологии като цяло оценките все още изглеждат разумни, дори след ралито, тъй като различни геополитически и вътрешни опасения отслабнаха и правителството изглежда подкрепящо“, коментира Вей-Сърн Лин, управляващ директор на Union Bancaire Privee.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още