IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech бяха жадни за работници по време на пандемията. Днес махмурлукът ги застига

Лидерите в индустрията предприеха различен подход при обявяването на съкращенията

13:29 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Новините за съкращения, които напоследък идват от главните изпълнителни директори на големи технологични компании, включват вариации на тема „наехме твърде много хора по време на пандемията“, изразени с различна степен на разкаяние, пише Джъстин Фокс за Bloomberg.

В единия край на спектъра за базираните в Сиатъл Анди Джаси от Amazon.com и Сатя Надела от Microsoft. Съкращенията в Amazon са просто в резултат на годишния преглед на операциите, написа Джаси, макар че допуска, че „прегледът тази година беше по-труден, като се има предвид несигурната икономика и това, че наемахме бързо през последните няколко години“. Надела от Microsoft избра скучния корпоративен отговор: „След като видяхме как клиентите ускоряват дигиталните си разходи по време на пандемията, сега сме свидетели как оптимизират дигиталните си разходи, за да правят повече с по-малко“.

В района на Сан Франциско имаше по-голяма готовност да се признае, че всъщност са допуснати грешки. „През последните две години станахме свидетели на периоди на значителен растеж“, написа Сундар Пичай, който е лидер на Alphabet. „За да отговорим на този растеж и да го подкрепим, ние наемахме хора за една различна икономическа реалност от тази, пред която сме изправени днес“. Марк Бениоф от Salesforce беше още по-ясен: „Докато ръстът на приходите ни се ускоряваше по време на пандемията, ние наехме твърде много хора, което доведе до този икономически спад, пред който сме изправени сега, и аз поемам отговорност за това“. След това дойде Марк Зукърбърг от Meta Platforms, който избра да ползва съобщението за съкращенията, изпратено през ноември до служителите, за нещо като изповед.

„В началото на Covid, светът бързо се насочи онлайн, а възходът на онлайн търговията доведе до огромен ръст на приходите. Много хора прогнозираха, че това ще бъде постоянно ускорение, което ще продължи дори и след края на пандемията. Аз също, така че взех решение да увелича значително нашите инвестиции. За съжаление, нещата не се случиха по начина, по който очаквах“, каза Зукърбърг.

Той, разбира се, може да има много други неща, за които да се разкайва, като се започне от решението от 2021 г. да преименува Facebook и да заложи бъдещето ѝ на очилата за виртуална реалност. Но, да, Meta наистина нае много хора през 2020 и 2021 г., като за този период броят на хората ѝ се увеличи с 60%. За Microsoft, Alphabet, Salesforce и Meta комбинираният ръст е 35%, или 126 170 работни места.

Какво се случи преди съкращенията в технологичната индустрия? Какво се случи преди съкращенията в технологичната индустрия?

Обявените досега съкращения в тези четири компании засягат общо 41 хил. души, или една трета от позициите, добавени от 2019 г. насам. Amazon е в друга категория, тъй като по-голямата част от работната ѝ сила не работи на компютри, а в складове, супермаркети и други места, ето защо не я включих в списъка. Тя е добавила 810 хил. служители от 2019 до 2021 г., като е увеличила работната си сила почти два пъти, като има повече работници от всяка американска корпорация освен Walmart.

Брой служители на Amazon и Walmart. Брой служители на Amazon и Walmart.

Досега Amazon обяви, че съкращава 18 хил. души – най-големият брой от всички технологични компании, но това са само 2,2% от хората, които е наела между 2019 и 2021 г. Компанията се раздели с 99 хил. работници през второто тримесечие на 2022 г., но пък добави 21 хил. през третото тримесечие. (Amazon включва броя на служители в тримесечните си финансови отчети, докато повечето компании отчитат броя само веднъж годишно).

Последна актуализация: 13:29 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още