IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech бяха жадни за работници по време на пандемията. Днес махмурлукът ги застига

Лидерите в индустрията предприеха различен подход при обявяването на съкращенията

13:29 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Съкращенията в технологичния сектор за 2022-2023 г. по изчисления на Layoffs.fyi, които включват компании за търговия на дребно, финанси, здравеопазване и криптовалути, са 219 132, от които 59 448 са обявени тази година. Междувременно американските работодатели са добавили 4,5 млн. работни места през 2022 г. по данни на властите, без реални признаци за забавяне на заетостта през декември.

Пълните данни за декември все още не са налични за отделните индустрии, които покриват повечето или всичко от това, което правят Microsoft, Alphabet, Salesforce и Meta, но тези три сектора са добавили 117 хил. служители през първите 11 месеца на годината – повече от добавеното през 2020 и 2021 г.

Бумът в наемането на кадри в софтуерния и интернет сектора. Бумът в наемането на кадри в софтуерния и интернет сектора.

Този бум в наемането на кадри продължаваше известно време, но се ускори през последните три години.

Имаше признаци за ускорение още преди появата на Covid-19, което хвърля светлина върху това защо главните изпълнителни директори на технологични компании са смятали, че видяното по време на пандемията може да се превърне в новото нормално. Към ноември в тези сектори са наети почти 171 хил. души повече хора в САЩ, отколкото щяха, ако фирмите се бяха придържали към тенденцията за наемане от предходното десетилетие. Сега изглежда сякаш технологичните лидери се опитват да върнат броя на служителите обратно към нивото, на което биха били, ако не беше онова бурно време, което Зукърбърг нарече „постоянно ускорение“.

Постоянното ускорение всъщност не е нещо реално в бизнеса. Докато компанията ви става по-голяма, нейният темп на растеж се забавя. Разбира се, може да има затихване, последвано от съживяване. Но за големи, утвърдени компании (Meta става на 20 г. следващата година, а Microsoft скоро ще е на 48), това може да доведе до тежки ситуации като тази, която виждаме да се разгръща сега.

А дори не съм споменал Apple тук. Компанията не е обявила никакви съкращения и не е ускорявала наемането по време на пандемията. Броят на служителите ѝ записа годишен темп на растеж от 6% от 2019 до 2022 г. (фискалната година на Apple приключва през септември, така че тя вече отчете последните си данни за персонала), след като обяви 8% годишен ръст за предходните пет години. Същото важи и за технологичния сектор, в който работят дори повече хора от трите показани горе, дизайн на компютърни системи и свързани услуги.

Това е територия на компании като Accenture, третият по големина работодател в индекса S&P 500, които най-вече се опитват да помогнат на компании извън технологичната индустрия и други институции да бъдат в крак с технологичните разработки.

Заетостта в сектора спадна в началото на пандемията, но се възстанови бързо в края на 2020 и 2021 г. Наемането се успокои през 2022 г., като се позиционира малко под предпандемичната си траектория. Досега няма индикации, че това ще се промени.

Наскоро обявените технологични съкращения, разбира се, са болезнени за тези над 200 хил. работници, които получават предизвестия и трябва да търсят работа на един пазар на труда, пълен с други съкратени, разполагащи с подобни умения и опит. Както пише Сара Грийн Кармайъл от Bloomberg Opinion, съкращенията може да имат обратен ефект върху компаниите, които ги правят, като ще навредят на морала на служителите и взаимоотношенията с клиентите.

Освен това са очевидна реакция на бума на наемане на персонал, който малко излезе извън контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още