IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набирането на средства от фирмите рисков капитал удари 9-годишно дъно

Забавянето, което засегна технологичните стартъпи, сега настига инвеститорите на рисков капитал

20:30 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Офисите на Sequoia Capital. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg
Офисите на Sequoia Capital. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Някои фирми са взели рядко ползвано решение да намалят таксите, които начисляват на партньорите с ограничена отговорност, за да отразят по-добре забавянето на инвестиционната дейност на стартиращите компании. През декември Sequoia Capital заяви, че ще позволи на ограничените партньори в нейните крипто и екосистемни фондове да плащат такси за управление като процент от капитала, който фондът е поискал за инвестиции. Фирмите за рисков капитал обичайно начисляват такси на своите инвеститори като процент от ангажирания капитал и след това вземат допълнителен дял от печалбата.

Sequoia, един от ранните инвеститори в Apple и Airbnb, е инвестирала около 10% от своя криптофонд, който обяви през февруари 2022 г. заедно с фонда си за екосистеми, който подкрепя млади фондове, управлявани от други инвеститори. Средствата на Sequoia обичайно се инвестират в рамките на две години.

Продължилата с години суша в листванията на стартъпи също изчерпа един важен източник на пари, използвани от т.нар. партньори с ограничена отговорност за реинвестиране в стартъп фондове, посочват инвеститорите. Фирмите за рисков капитал обикновено връщат акции на нови публични компании на онези, които ги финансиране, които след това ги продават, за да получат пари в брой и да ги ползват за нови фондове.

А продължителният спад на публичните акции остави някои университетски дарения и пенсионни фондове прекалено изложени на влиянието на рисковия капитал, където оценките се адаптираха по-бавно към охлаждащия се пазар. Някои от тези фондове сега имат много повече пари в неликвидни активи, отколкото инвестиционните политики им позволяват.

Сунил Фаливал, генерален партньор в Amplify Partners – компания за рисков капитал, подкрепяща фирми в ранен етап на развитие, твърди, че много фирми за рискови средства са изтеглили сроковете за набиране на средства до първата половина на миналата година. Това може да е допринесло за големите обеми, които се наблюдаваха по-рано през 2022 г. Amplify приключи набирането на 700 млн. долара за двата ѝ нови фонда още през юни, преди пазарът да се забави.

Напрегнатата обстановка вече кара фирмите да ограничават амбициите си, що се касае до набирането на средства за тази година.

Tiger Global Management – най-активният инвеститор в стартъпи в САЩ за 2021 г. – наскоро намали целта за новия си рисков фонд от 6 млрд. до 5 млрд. долара, писа Wall Street Journal. Ако бъде набрана успешно, сумата ще бъде по-малко от половината спрямо последния фонд на Tiger, който достигна 12,7 млрд. долара през 2021 г. и началото на 2022 г.

Партньорите с ограничена отговорност също станаха по-внимателни в подкрепата си за фондове, управлявани от по-малко опитни инвеститори, които процъфтяваха по време на бичия пазар, благодарение на огромните суми, вливащи се в пазара на стартъпи. През 2022 г. тези партньори подкрепиха 141 фонда, управлявани от нови мениджъри, което представлява 59% спад спрямо преходната година и е най-ниският брой от 2013 г. според компанията за пазарни проучвания PitchBook Data.

„Партньорите с ограничена отговорност имат лукса да подбират повече“, коментира Луина от Hamilton Lane. „В момента средата за набиране на средства е по-предизвикателна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още