IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набирането на средства от фирмите рисков капитал удари 9-годишно дъно

Забавянето, което засегна технологичните стартъпи, сега настига инвеститорите на рисков капитал

20:30 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Офисите на Sequoia Capital. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg
Офисите на Sequoia Capital. Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Набирането на средства от фирмите за рисков капитал е достигнал 9-годишно дъно през четвъртото тримесечие, след като макроикономическият натиск, който вече натежа на технологичните стартъпи, започна да засяга инвеститорите, залагащи на индустрията, пише Wall Street Journal.

Компаниите за рисков капитал са набрали 20,6 млрд. долара нови средства през четвъртото тримесечие. Това представлява 65% понижение спрямо същия период година по-рано и е най-ниската сума за четвъртото тримесечие от 2013 г. според данни на Preqin, която следи данните на пазара на рисков капитал. Сумата също така е по-малко от половината от тази, набрана през предходните три месеца – първият път, в който обемите набрани средства са се свили от третото до четвъртото тримесечие от 2009 г. насам, разкриват още данните.

Тези, които подкрепят фондовете, известни още като партньори с ограничена отговорност, са инвестирали в 226 фонда за рисков капитал през четвъртото тримесечие – най-малката сума за периода от 2012 г., допълват от Preqin. За сравнение те са финансирали 620 фонда през последните три месеца на 2021 г., когато технологичните акции се изстреляха нагоре.

През по-голямата част от последното десетилетие инвеститорите, включително пенсионните фондове, университетски дарения и различни семейни организации, се надпреварваха да наливат пари в рискови фондове, подкрепени от убеждението, че с времето индустрията може да донесе по-голяма възвръщаемост от други класове активи. В тази среда инвеститорите в стартъпи ускориха темпа на набиране на средства и набраха милиарди долари, които започнаха да се конкурират по размер с някои инвестиционни фирми на Wall Street.

Търсенето продължи дори и след миналогодишните разпродажби на технологични акции, благодарение на оптимизма за дългосрочния потенциал на сектора.

Забавянето, което засегна стартъпите миналата година, сега настигна инвеститорите, които подхранват рисковия капитал – промяна в средата на свободното финансиране, което доведе до рекорден брой нови фондове за стартъпи и позволи на по-утвърдените инвеститори да се разраснат.

Фирмите за рисков капитал „искат да бъдат търпеливи на този пазар и изчакват да се появи подходящата възможност“, коментира Мигел Луиня, управляващ директор на Hamilton Lane, инвестиционна фирма, която подкрепя рискови фондове. „Мениджърите забавиха темпото и не се връщат на пазара“.

Компаниите за рисков капитал, които залагат на технологични стартъпи, забавиха темпа на инвестициите си предвид недостига на компании, които излизат на борсата, поевтиняването на акциите и спада, спада на оценките, повишаването на лихвените проценти и ускоряването на инфлацията. За партньорите с ограничена отговорност това означава по-малко възможности за подкрепа на нови фондове и пауза на плащанията към досегашните им залози.

В последните месеци фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz е казала на ограничените си партньори, че ще инвестира средствата от четвъртия си криптофонд, равняващи се на 4,5 млрд. долара, по-бавно, отколкото тези от третия фонд, посочват източници, запознати с въпроса. Това намалява необходимостта от скорошно набиране на средства за нов криптофонд. Компанията набра парите за четвъртия си фонд по-малко от година, след като обяви третия за 2,2 млрд. долара – необичайно бързо темпо.

Последна актуализация: 19:38 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още