IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното от втория ден на Световния мобилен конгрес в Барселона

Денят беше белязан от голяма премиера на смартфон и от новини за телекомуникационната индустрия

21:00 | 28.02.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Световният мобилен конгрес (MWC Barcelona) е в разгара си. В рамките на втория му ден вниманието привлече поредната голяма премиера на смартфон, докато телекомуникационната индустрия продължи да обсъжда важните за нея теми. Ето и основните акценти:

Realme GT3 – телефонът, който се зарежда само за 9 минути и половина

Realme GT3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Realme GT3. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Китайската компания Realme представи смартфона Realme GT3, който се зарежда от 0 до 100% само за 9 минути и половина. С това се отваря нова страница в надпреварата на технологичните гиганти на пазара на смартфони що се касае до иновациите в бързото зареждане. Realme GT3 поддържа 240W SuperVOOC зареждане, а капацитетът на батерията му е 4600 mAh. Телефонът ще се появи на избрани пазари по света през май-юни на цена от 649 долара за версия, включваща 8GB RAM и 128GB вградена памет.

5G набира сили по света

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

5G мрежите преминават в следващ етап от развитието си, след като към януари тази година по света вече има 229 търговски 5G мрежи. Очаква се през следващата година такива да се появят на още 30 нови пазара, разкриха от GSMA. Само през миналата година 5,4 млн. души са се абонирали за мобилни услуги. Очакванията са до 2030 г. да има над 865 млн. нови мобилни абонати по света. Основен фокус на телекомуникационната индустрия остава развитието на 5G мрежите и инвестициите в тях.

Опити за сътрудничество

Председателят на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Джесика Розенворсел очерта план за интегриране на сателитни и наземни мреж, като предложи нова регулаторна рамка. Чрез т.нар. Предложение за създаване на правила (NPRM) сателитните оператори, които си сътрудничат с доставчиците на наземни услуги, ще трябва да получат разрешение за експлоатация на космически станции в лицензирания вече спектър, които са разпределени за наземни услуги.

Телекомуникационният и енергийният сектор могат да си подадат ръка

Маргерита Дела Вале, главният финансов директор и временен главен изпълнителен директор на Vodafone Group, призова европейските телекоми да обединят своите енергийни ресурси на всички пазари, за да подкрепят по-големите проекти за възобновяема енергия. „Смятам, че сътрудничеството в телекомуникационната индустрия и тази между телекомите и енергийните доставчици е от съществено значение“, коментира тя по време на участието си в една от сутрешните сесии на конгреса. Освен това Дела Вале посочи, че европейските оператори трябва да направят по-големи инвестиции в 5G.

Тук може да следите новините от Световния мобилен конгрес в Барселона от специалния пратеник на Investor.bg Елена Кирилова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още