IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Discord вкарва изкуствен интелект в чатбота си

Компанията също така актуализира функцията си модерация AutoMod, която ще използва OpenAI, за да проучва дискусиите

08:55 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската технологична компания за чатове Discord Inc. обяви редица планове за разширяване на предложенията за изкуствен интелект в популярната чат платформа, включително включване на технологията на OpenAI във функции като чатбот и системи за модериране, предава Bloomberg.  

Смятана за нишово приложение за гласови чат за игри, Discord се превърна в център за всички видове разговори чрез текст, аудио и видео и сега има повече от 150 милиона потребители в 19 милиона сървъра или групи, организирани по интереси. Според компанията милиони хора вече използват приложения за изкуствен интелект в Discord всеки месец, като създават съдържание - от игрови активи до колективно писане на роман, а около 10% от новите потребители се присъединяват към платформата, за да участват в различните ѝ общности за изкуствен интелект. Сървърът на Discord за генериране на текст в изображения с изкуствен интелект, Midjourney, е най-голямата общност на платформата с повече от 13 милиона членове. 

„Използван правилно, изкуственият интелект може фундаментално да подобри и да даде възможност за истинска човешка връзка", заяви главният изпълнителен директор Джейсън Ситрон на пресконференция.

През изминалата година ChatGPT на OpenAI, който създава текст, подобен на човешкия, въз основа на няколко думи, и DALL-E, който генерира реалистични изображения въз основа на няколко думи, привлякоха вниманието на потребителите. Компаниите се стремят да внедрят технологията в своите продукти, въпреки че публично се появиха случаи, показващи как тя може да се обърка. 

Discord актуализира своя чатбот Clyde, за да отговаря на въпросите на потребителите в реално време и да води продължителни разговори, използвайки технологията на OpenAI. Потребителите могат да отбелязват Clyde в съобщенията и той ще отговаря на подкани, като например да съобщи времето или часа в друга държава или да препоръча списък с песни. Discord заяви, че за обучението на алгоритмите на чатбота не са използвани съобщения от потребители. 

Компанията също така актуализира функцията си AutoMod, която ще използва OpenAI, за да проучва дискусиите и да предупреждава модераторите, когато правилата на сървъра може да са били нарушени. Други подобрения имат за цел да подобрят социалните взаимодействия в платформата, като например използването на генерирани от изкуствения интелект резюмета на разговори, така че потребителите да могат бързо да наваксат с дадена дискусия, след като са отсъствали от разговора. 

През миналата година Discord създаде фонд от 5 млн. долара за разработчици и стартъпи в ранен етап на развитие. В четвъртък Discord обяви, че част от този фонд ще бъде използвана за стартиране на инкубатор за изкуствен интелект и ще бъде насочена към ресурси за разработчици за изграждане на инструменти за изкуствен интелект в платформата. 

В бъдеще Discord може да проучи генеративния гласов изкуствен интелект, каза Анджей Мидха, вицепрезидент за екосистемата на платформата. „Гласът е напълно подценен. Напълно съм убеден, че в рамките на някакъв кратък период от време ще говорим с целия си любим софтуер и любимият ни софтуер ще ни отговаря", каза Мидха. Той предположи, че може би този случай на използване на изкуствен интелект ще помага за планиране на срещи между потребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още