IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft с четвърта сделка за пускане на Call of Duty на конкурентна платформа 

Американският технологичен концерн се опитва да убеди регулаторите да дадат зелена светлина за придобиването на Activision

16:56 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Microsoft сключи четвърта сделка за франчайза Call of Duty на Activision в опит да смекчи позициите на регулаторите за придобиването на компанията за игри. Microsoft подписа 10-годишно лицензионно споразумение за въвеждане на франчайза в платформата на доставчика на игри в облака Boosteroid - ход, който отчасти цели да разсее опасенията за конкуренцията във връзка с придобиването на Activision, предава Ройтерс. 

Офертата за Activision, обявена през януари миналата година, най-голямата сделка на Microsoft в историята, има за цел да засили огневата ѝ мощ на процъфтяващия пазар на видеоигри срещу лидерите Tencent и Sony и да постави основата за инвестициите ѝ в метавселената. 

Достъпът на базираната в Украйна компания Boosteroid до играта Call of Duty зависи от регулаторното одобрение на сделката с Activision. Споразумението също така ще предостави компютърните игри за Xbox на Microsoft на платформата за игри в облака на Boosteroid. 

„Ние вярваме в силата на игрите да обединяват хората. Ето защо Xbox се ангажира да предостави на всички повече начини да играят любимите си игри, на различни устройства", заяви Фил Спенсър, главен изпълнителен директор на подразделението за игри на Microsoft.

„Предоставянето на компютърни игри за Xbox на членовете на Boosteroid, включително заглавия на Activision Blizzard като "Call of Duty" след приключване на сделката, е още една стъпка в осъществяването на тази визия", добави той.

Microsoft има подобни лицензионни сделки с Nvidia, Nintendo и американския дистрибутор Valve Corp, собственик на най-голямата в света платформа за разпространение на видеоигри - Steam. Американският концерн предложи подобна 10-годишна сделка и на големия си конкурент Sony Group Corp. Японският концерн обяви през миналата седмица, че сделката „ще нанесе непоправима вреда" на игралната индустрия“.

Очаква се антитръстовите регулатори на ЕС да одобрят поглъщането на Activision от страна на Microsoft, при условие че се сключат такива лицензионни сделки, съобщиха за Ройтерс запознати лица. Британският контролен орган обаче може да се окаже по-труден за убеждаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още