IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft склони на 10-годишна сделка за Call of Duty с Nintendo

Споразумението зависи от това дали американският концерн ще приключи придобиването на Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара

10:59 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. и Nintendo Co. се споразумяха за 10-годишна сделка за пускане на Call of Duty в платформите за игри на Nintendo, което е сигнал за готовност за споделяне на едно от най-важните заглавия в игралната индустрия в момент на нарастваща консолидация в индустрията.

Споразумението зависи от това дали Microsoft ще приключи придобиването на Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара, съобщиха от базираната в Редмънд, Вашингтон, компания. Срокът на сделката може да бъде допълнително удължен след първоначалния период, а Microsoft се ангажира да разшири броя на платформите, на които хората могат да играят игри, заяви директорът на бизнеса с Xbox Фил Спенсър пред Bloomberg. Microsoft също така заяви, че се ангажира да предлага Call of Duty на платформата Steam на Valve Corp. едновременно с пускането ѝ за Xbox.

Компанията е отправила подобно предложение към Sony Group Corp. за пускане на известния франчайз на Activision на конзолите PlayStation за десетилетие, но досега то е било отхвърлено от японската компания, казва Спенсър. Sony остро се противопостави на придобиването на Activision, най-вече поради опасения, че американският технологичен гигант може да направи съдържание като Call of Duty ексклузивно за собствените си услуги за игри.

„Нашето намерение е да станем по-значими на повече екрани", каза Спенсър. „Имаме доста добра представа как да изградим взаимоотношения, които да са печеливши за всички, с Nintendo и, честно казано, със Sony“. 

Акциите на Nintendo в Токио заличиха загубите си за деня и поскъпнаха с 1,5% след съобщението. Sony увеличи загубите си до 1,2%.

Говорител на Sony Interactive Entertainment отказа да коментира темата.

Спенсър остава уверен, че поглъщането на Activision от Microsoft ще бъде одобрено от регулаторните органи, като компанията си е поставила за цел да приключи сделката до края на фискалната си година, която е през юни. Той гледа на стъпките, предприети от Microsoft с Nintendo и Valve - осигуряването на ценния актив за техните конкурентни платформи за игри - като на сигнал за стремежа на Microsoft да бъде всеобхватна и да разпространява масово своето портфолио от игрално съдържание.

Ръководителите на Microsoft ще се срещнат с председателя на Федералната търговска комисия на САЩ Лина Хан и други представители на властите в сряда, за да представят окончателните си аргументи в подкрепа на сделката.

„Имаше един участник от гейминг индустрията, който наистина повдигаше всички възражения, и това е Sony, и те бяха доста публични относно нещата, които не отговарят на техните очаквания", каза Спенсър. „От наша гледна точка е ясно, че те прекарват повече време с регулаторните органи, отколкото с нас, за да се опитат да прекратят тази сделка“. 

Извън възражението на Sony срещу придобиването на Activision Microsoft била свидетел на „много подкрепа от индустрията", добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още