IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Конгреса и на Силициевата долина създават алианс срещу Китай

Те настояват за блокирането на TikTok в САЩ

17:58 | 17.03.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Група от директори от Силициевата долина, включително инвеститорът Питър Тийл, и представители на Вашингтон се мобилизират без много шум срещу намесата на Китай в технологичната индустрия на САЩ. Това се случва, преди главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу да свидетелства пред Конгреса през следващата седмица, пише Wall Street Journal.

Те планират да се срещнат на частна вечеря в сряда, за да обсъдят Китай, националната сигурност и засилващата се конкуренция между технологичните сектори на САЩ и Китай. Чъу трябва да даде показания на следващия ден.

Инерцията срещу TikTok се засилва. Американското правителство и тези на редица други западни държави блокираха социалната мрежа на ползвани от властите устройства. Администрацията на Джо Байдън пък поиска китайските собственици на TikTok да продадат дяловете си в приложението за кратки видеа или платформата рискува да бъде изправена пред потенциална забрана от страна на САЩ, съобщи в сряда Wall Street Journal.

В интервю за медията Чъу коментира, че продажбата на TikTok не би донесла по-голяма защита от тази, която TikTok вече е предложила.

Начело на усилията за създаване на двупартиен алианс на критично настроените към Китай стои Джейкъб Хелбърг, бивш съветник по политиката на Google, който е най-новият член на Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай – изследователска и консултативна група към Конгреса. Хелбърг също така служи като помощник старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст, който е специализиран във въпроси, свързани с националната сигурност, и старши съветник в Центъра по геополитика и технологии на Станфордския университет, който е посветен на изследвания на глобалната конкуренция.

Един от приоритетите на Хелберг е да се среща с представители на Конгреса на всеки две седмици, за да ги призовава да забранят TikTok в страната.

Групата се нарича Hill & Valley Forum и планира да говори за опасенията си относно Китай на предстоящата вечеря, на която се очаква да има около 200 души. Вечерята е платена от фирмите за рисков капитал 137 Ventures и Founders Fund, както и от Хелберг.

Очакваните лектори са Тийл, ръководител на Founders Fund и един от ранните поддръжници на Facebook, както и колегата му технологичен инвеститор Винод Хосла, плюс редица други финансисти, ръководители и основатели на компании, твърдят източници, които са видели списъка с участници в събитието.

„Подготвяме Конгреса да бъде готов за изслушването“, твърди Хелберг. Той и други участници във вечерята подкрепят редица въпроси, свързани с мерките срещу TikTok. По думите му той гледа на TikTok като на „най-мощната шпионска операция, която Китай някога е извършвал срещу САЩ“.

Говорител на TikTok не е коментирал групата, но твърди, че компанията никога не е споделяла потребителски данни от САЩ с Пекин. „Китайското правителство никога не ни е молило да споделяме данни на потребители от САЩ, нито бихме го направили, ако поиска“, допълва технологичният гигант.

Призивът към китайските собственици на TikTok да продадат дяловете си представлява най-силното искане към приложението досега от администрацията на Байдън. Правителството на САЩ, Европейската комисия, Канада, Белгия и повече от 30 американски щата забраниха TikTok на правителствени устройства. Директорът на Федералното бюро за разследвания Кристофът Рей в началото на март каза, че TikTok направо „крещи опасения за националната сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още