IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да не се нуждае от западни технологии още дълго

Китайските компании се издигат в класацията на харчещите най-много за развойна дейност

13:20 | 11.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Западните държави стават все по-предпазливи относно споделянето на технологии с Китай, а САЩ и Нидерландия наскоро наложиха нови ограничения върху износа на полупроводници и оборудване, използвано за производството им. Междувременно китайските компании се издигат в списъка с фирмите, харчещи най-много в света за научноизследователска и развойна дейност. Това може да е знак, че вероятно няма да имат нужда от западните технологии още дълго.

Глобални лидери в разходите за научноизследователска и развойна дейност. Графика: Bloomberg Глобални лидери в разходите за научноизследователска и развойна дейност. Графика: Bloomberg

Когато за последно съставях един от тези списъци преди пет години, производителят на мобилна инфраструктура и устройства Huawei Investment & Holding беше на шесто място след Microsoft, точно както и тук, но беше и единствената китайска компания в глобалния топ 25, пише Джъстин Фокс за Bloomberg. В крайна сметка към него се приеъдиниха собственикът на TikTok – ByteDance, собственикът на WeChat и гейминг гигант Tencent Holdings, както и фирмата за електронна търговия, разплащания и облачни услуги Alibaba Group Holding, допълва той.

По думите му сумата от 14,6 млрд. долара за ByteDance за 2021 г. е от доклад на частната компания, споделен със служителите миналата година, за който Wall Street Journal писа през октомври. На 1 април The Information писа, че ByteDance е казала на инвеститорите, че приходите ѝ са нараснали с 30% през 2022 г., така че Фокс предполага, че разходите ѝ за развойна дейност за миналата година ще се класират още по-високо.

Всички останали данни по-горе са от публични финансови отчети, но компаниите имат доста голяма свобода на действие при определяне на това какво представляват разходите им за научноизследователска и развойна дейност. Amazon.com дори не ги отчита. Вместо това включва в своите отчети един ред за приходите за „технологии и съдържание“, който вероятно е предимно R&D, но в случая няма прозрачност.

През 2017 и 2018 г. Комисията по ценните книжа и фондови борси на САЩ изпрати серия от писма до Amazon, притискайки я да докладва за научноизследователската и развойна дейност, както правят други компании, но се отказа, след като Amazon заяви: „нашият бизнес модел насърчава едновременно проучване, проектиране, разработване и поддръжка както на нови, така и на съществуващи продукти и услуги“. По думите на компанията отделянето на R&D ще бъде едновременно сложно и безсмислено за инвеститорите.

Възможно е друга частна компания да харчи повече за научноизследователска и развойна дейност от 7,5-те млрд. долара на Bayerische Motoren Werke, която е на 25-о място, но едва ли.

Huawei е частна, но пуска годишен доклад, както и Robert Bosch, която е похарчила 6,7 млрд. долара за развойна дейност през 2022 г. и е на 34-о място. Ако говорим за другите най-големи частни компании в света, повечето изглежда не обявяват R&D разходите си, но и също така не се вписват в профила на харчещите особено за подобни дейности.

Последна актуализация: 13:16 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още