IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в Twitch повдигат въпроси за сигурността и етиката в платформата

Бивши служители в стрийминг платформата на Amazon посочват, че последиците са големи

15:21 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съкращенията на работни места в подразделението Twitch на Amazon пораждат опасения сред бивши служители и следящите съдържанието относно способността на популярната платформа за стрийминг на живо да контролира злоупотребители и проблемното поведение – неща, които засягат бизнеса от самото му създаване, пише Bloomberg.

Съкращенията в Twitch засегнаха около 15% от служителите, отговорни за наблюдението на подобно поведение, твърдят бивши служители, запознати с въпроса. Компанията също така е сформирала нов екип, който да следи за етиката на нейните усилия в сферата на изкуствения интелект, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

От края на 2022 г. технологичните компании са съкратили над 200 хил. работни места, включително позиции, отговарящи за доверието и сигурността, както и подизпълнители, в Meta Platforms, Alphabet и Twitter. Обявите за работа, включващи думите „доверие и безопасност“ са намалели със 78% през март 2023 г. спрямо година по-рано, според платформата с предложения за работа Indeed. Освен това технологичните компании са свили и екипите си, отговорни за изкуствения интелект и многообразието на работната сила.

Броят на новите обяви за проверка на съдържанието е намалял през последните две години. Източник: Bloomberg Броят на новите обяви за проверка на съдържанието е намалял през последните две години. Източник: Bloomberg

„Съкращаването на екипа за доверие и безопасност може сериозно да попречи на усилията за ограничаване на онлайн омразата и злоупотребите, особено когато става дума за радикализация и безопасност на децата“ и може да направи Twitch по-уязвима към правни действия, твърди Кат Ло, който е ръководител модерация на съдържание в Meedan, неправителствена софтуерна компания. „Доверието и безопасността също така са отговорни за одита на нови функции, за да се сведе до минимум възможността за злоупотреби“.

В интервюта за Bloomberg News четирима бивши служители на Twitch, запознати със случващото се, повдигат въпроса дали ръководството на компанията или Amazon правилно поставят приоритет върху модерирането и съзнателното изграждане на инструменти с изкуствен интелект.

„Виждат ни повече като разходен център, а не като генератор на приходи“, коментира бивш служител от отдела за безопасност.

Със съкращенията на работни места компанията е загубила голяма част от институционалното си познание в тези екипи, допълва друг източник. Орязването на позиции засегнаха много хора, които отговаряха за това да отговорят на жалбите на стриймъри, които са получили забрана за стриймване или са били директно спрени, посочва трети. По думите на източниците тази работа ще бъде възложена на външни подизпълнители.

Директорите на Twitch и Amazon се фокусират все повече върху намаляването на загубата за бизнеса със стрийминг на живо. Освен че съкратиха работни места, те също така промениха заплащането на авторите на съдържание. Amazon придоби Twitch за 970 млн. долара през 2014 г. Оттогава гледаемостта на платформата се е увеличила повече от шест пъти до 2,4 млн. души във всеки един момент.

През този период разходите, свързани с експлоатацията на услугата, също са се увеличили. Въпреки че Twitch получава отстъпка за хостинг услуги от Amazon, поддържането на международна услуга за стрийминг на живо е изключително скъпо, споделят директори на компанията пред Bloomberg.

"Растежът на приходите и на броя на потребителите не отговаря на нашите очаквания“, коментира новият главен изпълнителен директор Дан Кланси в публикация в блог през март, в която обяви съкращенията на служители.

Компанията отказва да коментира повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още