IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сундар Пичай: Отговорното изграждане на изкуствения интелект е от най-голяма важност

Разгръщането на потенциала на тази технология не е по силите само на една компания, смята шефът на Google

13:56 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тази година генеративният изкуствен интелект (ИИ) завладя въображението на света, пише за Financial Times Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet. Вече милиони хора го използват, за да стимулират креативността и да подобрят производителността. Междувременно все повече стартиращи фирми и организации пускат на пазара продукти и технологии, базирани на ИИ, по-бързо от всякога.

Изкуственият интелект е най-дълбоката технология, върху която човечеството работи днес; тя ще повлияе всяка индустрия и аспект от живота. Като се имат предвид тези високи залози, колкото повече хора работят за развитие на науката за ИИ, толкова по-добре откъм разширяване на възможностите за общностите навсякъде.

Макар че някои се опитаха да сведат този момент само до състезание в областта на изкуствения интелект, ние го виждаме като много повече от това, посочва Пичай. В Google внедряваме ИИв нашите продукти и услуги повече от десетилетие и ги правим достъпни за нашите потребители. Ние сме дълбоко загрижени за това. Но това, което има още по-голямо значение, е надпреварата за отговорно изграждане на изкуствения интелект и гарантиране, че като общество го правим правилно.

Подхождаме към това по три начина. Първо, като смело преследваме иновации, за да направим ИИ по-полезен за всички. Продължаваме да използваме изкуствен интелект, за да подобрим значително нашите продукти – от Google Search и Gmail до Android и Maps. Този напредък означава, че шофьорите в цяла Европа вече могат да откриват по-ефективни от гледна точка на горивото маршрути; десетки хиляди украински бежанци са подпомогнати да общуват в новите си домове; инструментите за прогнозиране на наводнения са в състояние да ги прогнозират по-рано. Работата на Google DeepMind върху AlphaFold, в сътрудничество с Европейската лаборатория по молекулярна биология, доведе до новаторско разбиране на над 200 млн. каталогизирани протеини, известни на науката, отваряйки нови възможности в здравеопазването.

Фокусът ни също така е върху това да дадем възможност на други хора извън нашата компания да правят иновации с ИИ, независимо дали чрез нашите облачни предложения и API, или с нови инициативи като програмата на Google за растеж на стартъпи, която подкрепя европейските предприемачи, използващи изкуствен интелект, в полза на здравето и благосъстоянието на хората. Стартираме фонд за социални иновации, базиран на изкуствен интелект, за да помогнем на социалните предприятия да решат някои от най-належащите предизвикателства в Европа.

Второ, разработваме и внедряваме технологията отговорно, отразявайки нашия дълбок ангажимент да спечелим доверието на потребителите си. Ето защо публикувахме принципите на ИИ през 2018 г., вкоренени в убеждението, че ИИ трябва да се развива в полза на обществото, като се избягват вредни приложения.

Имаме много примери за прилагане на тези принципи на практика, като например изграждане на предпазни механизми за ограничаване на злоупотребата с нашия Универсален преводач. Тази експериментална услуга за дублаж на ИИ видео помага на експертите да направят превод на гласа на говорещия и да го съпоставят движенията на устните му. Тя съдържа огромен потенциал за увеличаване на разбирането при учене, но ние знаем рисковете, които може да създаде в ръцете на лоши актьори и затова я направихме достъпна само за оторизирани партньори. С развитието на изкуствения интелект се развива и нашият подход: през май обявихме, че ще предоставим начини за идентифициране, когато сме я използвали за генериране на съдържание в нашите услуги.

И накрая, реализирането на потенциала на ИИ не е нещо, което една компания може да направи сама. През 2020 г. споделих мнението си, припомня Пичай, че изкуственият интелект трябва да бъде регулиран по начин, който балансира иновациите и потенциалните вреди. Тъй като технологията сега е в повратна точка, все още вярвам, че ИИ е твърде важен, за да не бъде регулиран, и твърде важен, за да не се регулира добре.

Разработването на рамки, които предотвратяват потенциални вреди и отключват ползи, ще изисква задълбочени дискусии между правителства, експерти от индустрията, издатели, академични среди и гражданско общество. Може да не е необходимо законодателите да започват от нулата: съществуващите разпоредби предоставят полезни рамки за управление на потенциалните рискове от новите технологии. Но продължаващите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност за отговорен изкуствен интелект ще бъдат важни - както и гарантирането, че той се прилага безопасно, особено там, където регулациите все още се развиват.

Засиленото международно сътрудничество ще бъде от ключово значение. САЩ и Европа са стратегически съюзници и партньори. Важно е те да работят заедно, за да създадат стабилни, проиновационни рамки за нововъзникващите технологии, базирани на споделени ценности и цели. Ще продължим да работим с експерти, социални учени и предприемачи, които създават стандарти за отговорно развитие на ИИ от двете страни на Атлантика.

Изкуственият интелект предоставя възможност веднъж на поколение за света да постигне своите климатични цели, да изгради устойчив растеж, да поддържа глобалната конкурентоспособност и още много. Но все още сме в началото и ни предстои много работа. Очакваме с нетърпение да вършим тази работа с други и заедно да изграждаме ИИ безопасно и отговорно, така че всички да могат да се възползват, завършва Пичай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още