IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се надява на 160 млрд. евро инвестиции в ключови технологии

Властите в блока призоваха страните членки за допълнителни 10 млрд. евро

11:19 | 21.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейската комисия поиска от правителствата в Европейския съюз да отпуснат допълнителни 10 млрд. евро за периода 2024-2027 г., за да привлекат инвестиции на обща стойност 160 млрд. евро в ключови технологии, включително възобновяема енергия, предава Ройтерс.

Призивът беше отправен в момент, в който властите в блока преразглеждат дългосрочния бюджет на ЕС, който възлиза на около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз и плаща за различни съвместни европейски политики.

Прегледът е необходим, за да може в споделения бюджет за 2021-2027 г. да се вземат предвид ефектите от глобалната пандемия от Covid-19, руската инвазия в Украйна, енергийната криза, както и необузданата инфлация и рязкото покачване на лихвените проценти.

Бюджетът на ЕС също така не предвиди жестоката конкуренция между Европа, САЩ и Китай за най-новите „чисти“ технологии за производство на енергия.

„Бъдещето на стратегическите индустрии трябва да бъде създадено в Европа“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представяйки призива за повече пари.

Новата схема ще бъде наречена Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP) и ще помогне за развитието на ЕС в сферата на микроелектрониката и квантовите изчисления, както и в областта на възобновяемата енергия и съхранението на електроенергия, наред с други.

„С наличното финансиране и допълнителни 10 млрд. евро, които възнамеряваме да вкараме, ние се стремим да достигнем до 160 млрд. евро инвестиции през следващите години“, посочва Фон дер Лайен, допълвайки, че приносът ще бъде умножен чрез „натрупване на частния капитал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Абе таа подводница има ли я у новините https://euenergy.live/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
https://transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show?name=&defaultValue=false&viewType=TABLE&areaType=BORDER_CTY&atch=false&dateTime.dateTime=21.06.2023+00:00|CET|DAY&border.values=CTY|10Y1001A1001A83F!CTY_CTY|10Y1001A1001A83F_CTY_CTY|10YAT-APG------L&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Надеждата не е добра стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още