IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Димчев, Microsoft: За изкуствения интелект има много въпроси, но малко отговори

В творческите професии AI дава свобода при гарантиране на авторските права, посочи изпълнителният директор на Microsoft България на форума Tech of Tomorrow

15:58 | 23.06.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Изкуственият интелект (AI) присъства в решенията на Microsoft в платформите при обработка на данни, при създаване на текст, а скоро и при създаване на образи. Можем скоро да очакваме новости и в другите платформи при създаване на нови бизнеси, които използват съвременните технологии. Това съобщи Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България, на форума на Investor.bg Tech of Tomorrow, на който за шеста година се обсъждат актуални теми, свързани със следващото поколение иновации за бизнеса и градското развитие.

„Изкуственият интелект е тема, по която чуваме много въпроси, по която много се мисли, но имаме малко отговори“, коментира той и посочи, че най-много се инвестира в технологии, свързани с обработка на данни и облачни платформи, там, където в световен мащаб може да се променят технологиите и от тях да има полза при опазване на земята, въздуха и околната среда.

Калин Димчев напомни, че хората със специални нужди са 1 милиард и идеята е технологиите да променят живота им към по-добро. Той потвърди, че обект на промени с изкуствен интелект е животът на хора в нужда, защитата на човешките права, деца и бежанци.

Според него опазването на културното наследство е приоритет, затова и Microsoft осигурява платформа, с помощта на която хората ще запазят своите езици и култура.

„Новите разработки в здравеопазването обработват данни, с които може да се подобри качеството на живот“, даде пример той как изкуственият интелект навлиза в живота на хората.

Според Димчев технологиите са част от нашето всекидневие и обществото трябва да продължи да подготвя законодателство и регулации, свързани с етичността. „Целта е да има проследяемост как е създадена една технология и това е принцип още на идеен проект“, увери той и потвърди, че технологиите спазват принципите в процесите и ползвателите са уверени в това.

Що се отнася до професиите на бъдещето, мениджърът от Microsoft обясни, че изкуственият интелект ще помага и ще изпълнява по-бързо задачи при създаване на документи, но така всеки „ще бъде по-креативен в крайния резултат“.

„Създават се нови професии и вярваме, че технологиите в днешната среда са важни за хората в бизнес процесите и тази информираност трябва да расте сред учащите се, за да усъвършенстват своите знания и умения“, обясни Димчев.

По думите му в бизнес частта професиите ще бъдат подпомагани от технологиите и AI, които в симбиоза ще вървят ръка за ръка при всяка работа и процес. Той увери, че при творческите професии изкуственият интелект ще даде свобода при гарантиране на авторските права и всеки ползвател от веригата може да е спокоен за това.

Основни партньори на Tech of Tomorrow са: MFG, ТОКИ,  Лични финанси на Пощенска банка, TBI bank, А1 и ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Събитието се организира и с подкрепата на Мнемоника, Златен лев Капитал, Concord Asset Management, Select asset Management, Devin Изворна, Винарна Ловико Сухиндол, Mascaret, J Point + и Тускани чоколато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още