IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Магически" гъби, LSD и кетамин. Наркотиците, които захранват Силициевата долина

Редица висши мениджъри и основатели на компании ползват микродози наркотици, за да се справят със стреса и огромните очаквания на инвеститорите

19:24 | 01.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Едно от нещата, които подхранват неофициалната употреба на психеделици в света на технологиите е официалната клинична работа, извършвана от лекари и изследователи, търсещи нови решения на проблеми с психичното здраве. Кетаминът, който лекарите отдавна използват като анестетик, понякога се предписва за лечение на депресия или посттравматично стресово разстройство, често под формата на хапчета или вливания в клиниките.

Инвеститорите наливат средства в компании, които работят за разработката на лечения с психеделици. Рик Доблин, основател на изследователската и застъпническа неправителствена организация Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, или MAPS, имаше около 12 хил. посетители в нейната научна конференция за психеделици в Денвър миналата седмица, рекорд в сравнение с около 3000 преди шест години.

Използването на психеделици беше тема на бестселура на Майкъл Полан от 2018 г., наречен „How to Change Your Mind”. През 2022 г. в Netflix пък излезе документална поредица, базирана на книгата.

Стойността на пазара на психеделици, който включва компаниите, ангабжирани с проучвания и тестове за легализиране на употребата им, се очаква да достигне 11,8 млрд. долара до 2029 г., спрямо 4,9 млрд. долара през 2022 г., според компанията за пазарни проучвания BrandEssence. Founders Fund има дял в Compass Pathways – компания, изследваща комерсиалното развитие на псилоцибин, а нейният съосновател Питър Тийл лично инвестира в Atai Life Sciences, която разработва психеделици за психично здраве.  

Говорителка на Founders Fund твърди: „Изследвания показват, че психеделиците могат да осигурят значителни ползи за психичното здрве и ние подкрепяме усилията на публичния и частния сектор да направят тези лекарства безопасни и законно достъпни“.

Въпреки че някои технологични играчи казват, че приемането на наркотици има медицински ползи, повечето си дозират сами, а не в клинична среда. Технологични новатори като Стив Джобс от Apple отдавна говореха за ползването на LSD. Днес употребата на психеделици вече е широко разпространена.

„Преди няколко години говоренето за психеделици в Силициевата долина беше тема табу“, коментира Едуард Съливан, главен изпълнителен директор на Velocity Coaching – бизнес, който прави обучения за основатели на стартъпи и корпоративни директори. „Нещата наистина се промениха“.

Той твърди, че около 40% от клиентите му наскоро са изразили някакъв интерес към психеделиците, а само преди пет години са били шепа хора. Някои казват, че сега помагат на компании и на ръководствата им да се ориентират в употребата на наркотици.

Някои предприемачи приемат микродози, за да извлекат ползи, често с надеждата да облекчат безпокойството си или да станат по-фокусирани. Други от технологичния свят твърдят, че приемат пълни дози от даден наркотик – използвайки термина макродоза, докато се опитват да достигнат ниво, в което да измислят нова гениална идея. Голдфийлд описва това като „его смърт“ – преживяване, когато потребителят достига до сърцевината на своето същество и „се отпуска“.

Главният изпълнителен директор на стартъпа Iterable Джъстин Джу казва, че е използвал микродози LSD преди две години и е бил уволнен от борда на директорите на компанията. Уволнението на Джу е било заради нарушения на „Наръчника на служителите, политиките и ценностите на Iterable”, пише по това време компанията в имейл до служителите.

Джу споделя, че е приел микродоза LSD веднъж през 2019 г. по препоръка на друг предприемач, за да му помогне да се справи с депресията, в резултат на това, че е бил главен изпълнителен директор. Той открива, че медитацията и фастинга (продължителното гладуване – бел. ред.) не са достатъчни. „Наистина излекува голяма част от травмата в мен“, коментира той в интервю.

Джу завежда дело срещу Iterable и част от членовете на борда, обвинявайки ги, че е бил уволнен за това, че е огласил оплаквания за антиазиатска дискриминация, а проблемът с микродозите е бил просто претекст. Наркотиците са повлияли на визията на Джу по време на среща с инвеститорите, но като като цяло преживяването е донесло положителна промяна в работния му живот, посочват адвокатите му в рамките на делото.

Говорителка на Iterable е отказала да коментира темата, както и бордът на директорите. Случаят се насочва към частен арбитраж, допълва Джу.

Когато през 2018 г. Илон Мъск пуши марихуана в подкаста “The Joe Rogan Experience”, той и служителите на космическата му компания SpaceX са станали обект на тестове за наркотици месеци по-късно, споделя Мъск, без да разкрива повече подробности.

Главният изпълнителен директор е казал на част от източниците, че взема микродози кетамин за депресия. Освен това приема пълни дози кетамин по време на партита, според източници, които са били свидетели на това, както и според други, запознати със случващото се.

Последна актуализация: 19:24 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още