IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Магически" гъби, LSD и кетамин. Наркотиците, които захранват Силициевата долина

Редица висши мениджъри и основатели на компании ползват микродози наркотици, за да се справят със стреса и огромните очаквания на инвеститорите

19:24 | 01.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Психеделичните партита, които привличат изпълнителни директори като Мъск и други от технологичната индустрия, се простират отвъд Силициевата долина. Технологични директори и такива от други индустрии са присъствали на подобни партита в Маями и Мексико, където списъците с гости са строго контролирани и пазени в тайна, твърдят присъстващи.

Голдфийлд, бивш консултант по придажбите, който помага на приятелите си да приемат микродози, казва, че съветва потребителите да вземат малки количества психеделици, например 10 микрограма в дъвка или хапче, и да изчакат час, за да преценят ефекта. Голдфийлд казва, че LSD му е помогнало да се възстанови от тежкото си детство в Чикаго, което е било изпълнено с тормоз и го е изпълвало с мисли за самоубийство.

Микродозирането, казва той, не е същото като да се надрусаш. „Мислете за това като за интелигентен наркотик“, споделя той. „То ви дава възможност да бъдете по-аналитични и по-будни“.

Експерти в областта казват, че хората, които се опитват да се самодиагностицират, могат да се плъзнат към злоупотребата. „няма гаранция, че вие ще сте този, който сам ще постигне положителния резултат“, казва Алекс Пенро, специалист по зависимостите в Остин, Тексас.

Пенро твърди, че подкрепя употребата на психеделици с помощта на обучен терапевт, но се тревожи за хората, които използват потенциалните терапевтични ползи от наркотиците като оправдание за употреба с цел развлечение.

Когато използват силни вещества без помощта на обучени професионалисти, „някои хора ще се насочат към саморазрушително поведение, вместо да се самолекуват“, коментира Съливан.

Това се случи с Тони Хсие, бивш главен изпълнителен директор на Zappos, който почина в края на 2020 г. след наранявания при домашен пожар, писа по-рано Wall Street Journal. Хсие вярваше, че кетаминът може да му помогне да се справи с бизнес предизвикателствата, докато работи в Zappos, която е собственост на Amazon.com. Той бързо започва да прекалява, спомнят си приятелите му. Под натиск от страна на Amazon да подобри непостоянното си поведение, Хсие подава оставката си малко преди смъртта си.

Доблин, основателят на MAPS, и други изследователи, казват, че вярват, че има начин наркотиците да бъдат включени на работното място. В MAPS, която има около 35 служители, Доблин добавя към наръчника за служители специален раздел, наречен „задачи за пушене“ – неща, които можеш да правиш на работа, когато си надрусан, като брейнсторминг на среща или използване на Excel.

Тим Сае Ку е основател на стартъп за дигитален маркетинг в Сан Франциско, когато открива психеделиците по време на музикалния фестивал Coachella през 2014 г. Той твърди, че те са му помогнали да разбере, че е започнал бизнес аси, за да накара майка си да се гордее, както и че е време да го продаде. „Голяма част от този вид изследвания на психеделичния ми опит ми помогнаха да си изясня, че съм създал компанията заради рана“, казва той.

През последните пет години Сае Ку е домакин на аяуаска почивки в Коста Рика, насочен към технологични предприемачи и изпълнителни директори. Над 500 души са присъствали на церемониите, включително редица основатели на стартъпи на стойност над 1 млрд. долара, споделя той.

Ваканциите продължават по няколко дни, в които хората пият халюциногенна напитка, която често предизвиква повръщане, но също така може да отвори ума, споделя Сае Ку, включвайки елементи от практика, използвана от някои местни култури.

Дъстин Робинсън, бивш адвокат от кантората Holland & Knight, казва, че е започнал да изследва психеделици и техните лечебни свойства преди да опита псилосибин в присъствието на своя лайфкоуч. Робинсън твърди, че изведнъж е успял да види един доста по-широк кариерен път. Така създава фокусиран върху психеделиците фонд за рисков капитал.

„Това ми помогна да се отдръпна и да си помисля: Уау, мога да имам толкова по-голямо влияние“, казва той. През последните няколко години фондът му е инвестирал близо 20 млн. долара в 18 различни компании, занимаващи се с психеделици. На път е да пусне и втори фонд. Всички компании са законни, казва той, защото правят проучвания и ползват наркотиците за фармацевтични цели.

Робинсън твърди, че е получил кетаминова терапия – пълни инжекции, от доктор в частна клиника. Наскоро е бил на петдневна ваканция с псилосибин в Ямайка, организирана от Beckley Retreats, в която е водещ инвеститор. Присъстващите са носили маски за очи по време на духовна церемония и под ръководството на обучени фасилитатори са получили висока доза от наркотика, за да „влязат навътре“, казва той.

Ако още работеше в Holland & Knight, „със сигурност нямаше да публикувам информация за опита си с психеделици“, допълва Робинсън.

Бивш работник на поточна линия в завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, казва, че макар Tesla да има политика срещу наркотиците, има висока толерантност към употребата на канабис и психеделици извън работно време, а служителите не са тествани редовно.

Суонсън твърди, че често работниците се превозват с автобус за час или повече от близките градове, като е обичайно да употребяват канабис или психеделици, пристигайки на работа „калифорнийски трезвени“.

Суонсън е приемал малки дози LSD или шоколад с гъби, понякога след работа или през уикендите. Той твърди, че се е почувствал насърчен от главния изпълнителен директор на Tesla, който редовно прави шеги, свързани с наркотиците, в Twitter.

Суонсън е пуснат в отпуск през 2022 г. и никога не е върнат на работа, след като предлага да продаде брауни с канабис на служител, който се оказва служител, споделя той. След неуспешен опит да се свърже с мениджърите си, за да обжалва, Суонсън казва, че е написал имейл на Мъск, но така и не е получил отговор.

Представители на Tesla и Мъск не са отговорили на запитванията за коментар относно историята със Суонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още