IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Магически" гъби, LSD и кетамин. Наркотиците, които захранват Силициевата долина

Редица висши мениджъри и основатели на компании ползват микродози наркотици, за да се справят със стреса и огромните очаквания на инвеститорите

19:24 | 01.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Илон Мъск взема кетамин. Сергей Брин понякога ползва халюциногенни гъби. Директори от компанията за рисков капитал Founders Fund, известна с инвестициите си в SpaceX и Facebook, правят партита с психеделици.

Редовната употреба на наркотици се измести от нещо което се случваше след работно време, до нещо, което е част от корпоративната култура, оставяйки бордовете и бизнес лидерите да се борят с отговорностите в една среда на честа употреба на забранени вещества. В основата на тази тенденция стоят технологични лидери и служители, които смятат психеделиците и подобни вещества, сред които псилоцибин, кетамин и LSD, като портали към нови пробиви в бизнеса, пише Wall Street Journal.

„Има милиони хора, които взимат микродози психеделици в момента“, коментира Карл Голдфийлд, бивш консултант по маркетинг и продажби в Сан Франциско, който неофициално съветва приятели и колеги в технологичния свят за това как да дозират правилно малки количества подобни вещества с цел максимално внимание. Това е „най-бързият път да отворите ума си и ясно да видите какво се случва“, казва Голдфийлд.

Той няма медицинско образование и твърди, че е научил повече за дозираното от опит. По думите му броят на въпросите, които получава за това как да се взимат микродози, е нараснал значително в последните месеци.

Историите за наркотиците, които взима Мъск, идват от хора, които са били свидетели как той приема кетамин, както и от източници, които са директно запознати с навиците му. Детайлите за употребата на наркотици от страна на Брин и на партитата на Founders Fund са от хора, които са запознати със случващото се.

Мъск, неговият адвокат и един от главните му съветници не са отговорили на запитванията за коментар. Говорителка на Брин, който е съосновател на Google, също не е откликнала на поканата.

Това движение не е медицински експеримент, нито е свързано с инвестиционна възможност, а е практика, която за мнозина се е превърнала в рутинна част от правенето на бизнес.То идва с рискове от записимост и злоупотреба. Повечето от наркотиците са незаконни. Преди да бъде убит през април в Сан Франциско, основателят на CashApp Боб Лий беше част от ъндърграунд парти сцената, известна като „the Lifestyle”, където употребата на психеделици беше нещо обичайно. Аутопсията на Лий разкри, че той е приел наркотици, включително кетамин, преди смъртта си.

Силициевата долина отдавна е толерантна към употребата на наркотици. Много от компаниите не тестват служителите си редовно. Това явление тревожи някои компании и техните управителни съвети, които се страхуват, че могат да бъдат държани отговорни за незаконна дейност, твърдят консултанти и близки до въпросните бизнеси.

Употребяващите разчитат на екстази и редица други психеделици, а елитът дори си наема химици. Известен успешен дилър на наркотици в Сан Франциско, който обслужва част от технологичния свят, е известен като “Costco”, защото потребителите могат да купуват на едро с отстъпка, твърдят източници, запознати с бизнеса.

Някои започват да ползват психеделици в търсене на яснота на ума или за справяне със здравословни проблеми, а вкрайна сметка ползват веществата по-често на партита в Силициевата долина.

Поканите за психеделични партита често се изпращат през приложението за криптирани разговори Signal, а не по имейл или чрез текстови съобщения, така че не могат да се споделят лесно. На някои частни партита от висок клас потребителите са молени да подписват споразумения за неразкриване на информация и понякога плащат стотици долари, за да присъстват, посочват източници, които са присъствали или са получили покани.

Главният изпълнителен директор на стартъпа BuildBetter.ai Спенсър Шулъм твърди, че ползва LSD на всеки три месеца, защото засилва фокуса и му помага да мисли по-творчески. Въпреки че работи сам след обичайното работно време, понякога той взима достатъчно малка доза – такава, че никой да не знае, че е на LSD. Други пъти залага на по-голяма доза, отива сред природата или да се катери.

Шулъм, който живее в Ню Йорк, споделя, че високите очаквания на фирите за рисков капитал и инвеститорите като цял могат да накарат основателите на компании да се насочат към психеделици, за да работят по-успешно. „Те не искат нормален човек, нормална компания“, казва той. „Искат нещо необикновено. Не си роден необикновен“.

По думите му той е внимателен в споделянето на LSD изживяванията си на работа, освен ако някой не го попита. „Не проповядвам всеки петък за удоволствията от наркотиците“, категоричен е Шулъм.

Последна актуализация: 19:24 | 01.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още