IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската SoftBank отчете изненадваща загуба

Vision Fund все пак успя да генерира печалба след пет поредни тримесечия на червено

16:06 | 08.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският технологичен конгломерат SoftBank шокира пазарите с изненадваща загуба за първото тримесечие, обхващащо периода април-юни, но отчете рядка инвестиционна печалба за своя фокусиран върху технологиите Vision Fund, пише CNBC.

SoftBank Group отчете нетна загуба от 477,6 млрд. йени (3,3 млрд. долара). Това се оказа доста под прогнозата на анализаторите според Refinitv, предвиждаща печалба от 75 млрд. йени. Все пак сумата се оказа по-слаба от загубата от 3,16 трлн. йени, която компанията записа през същия период на миналата година.

Vision Fund на SoftBank, който инвеститорите следят отблизо като индикатор за състоянието на технологичния сектор, отчете печалба от инвестиции в размер на 159,8 млрд. йени (1,1 млрд. долара). Това е първата му печалба от пет последователни тримесечия. Фондът спечели от инвестиции в акции на дъщерни компании на гиганта, включително дизайнера на чипове Arm.

Компанията, която намалява дела си в Alibaba, докато се опитва да възстанови от загубите от миналогодишния срив в технологичните акции, заяви, че отчита нереализирана загуба от стойността на книжата на Alibaba в размер на 553,4 млрд. йени. Това обаче е компенсирано от деривативна печалба от 769,9 млрд. йени.

През последното тримесечие SoftBank записа загуба от 32 млрд. долара в инвестиционния си клон на Vision Fund, който подкрепи някои от най-големите имена в технологичния свят днес - от Uber до южнокорейския гигант в електронната търговия Coupang.

По това време компанията каза, че въпреки че се е разделила с оставащия си дял в Uber, тя все още отчита загуби от инвестиции като SenseTime - китайска компания за изкуствен интелект, както и от GoTo, индонезийска фирма за услуги за споделено пътуване и електронна търговия.

Технологичният конгломерат, който се занимава с инвестиране на рисков капитал чрез своя Vision Fund, имаше значителни възходи и падения. Той спря новите инвестиции, раздели се с дела си в Uber и намали този в Alibaba.

Инвеститорите търсеха сигнали за това как SoftBank е спечелила от ръста на технологичните акции през последните няколко месеца. Големи имена в индустрията, като Alphabet и Amazon, се радват на ръст на стойността на книжата си от началото на годината, тъй като инвеститорите залагат, че идва краят на безмилостното повишаване на лихвените проценти.

Също така във фокуса беше дали SoftBank успява да се възползва от нарастващото търсене на изкуствен интелект след възхода на популярния чатбот ChatGPT, собственост на стартъпа OpenAI от Силициевата долина. Преди това SoftBank избягваше да прави нови инвестиции предвид нестабилната пазарна среда. Компанията все пак не крие желанието си да се възползва от „революцията, свързана с изкуствения интелект“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още