IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel се отказа от придобиването на Tower за 5,4 млрд. долара

Компанията не успя да получи регулаторно одобрение на сделката от Китай

12:06 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичният гигант Intel се отказа от сделката за 5,4 млрд. долара за придобиването на израелския производител на чипове Tower Semiconductor, обяви компанията в свое прессъобщение.

Intel, която подписа сделка за придобиването на Tower през февруари 2022 г., не успя да си подсигури одобрение от китайските регулатори за времето, определено в договора. Веднага след изтичането на споразумението на 15 август компанията обяви, че се отказва от сделката.

Развитието подчертава как напрежението между САЩ и Китай по въпроси като търговия, интелектуална собственост и бъдещето на Тайван се разпространяват към сключването на сделки в корпоративния свят, особено сред технологичните компании, пише Ройтерс.

Intel не планира да договори удължаване на споразумението, а вместо това ще плати на Tower такса за прекратяването му в размер на 353 млн. долара, посочва компанията в прессъобщението си.

Не е ясно дали регулаторите щяха да одобрят сделката, ако компаниите бяха удължили срока на договора, за да изчакат с приключването на оценките.

„Усилията ни в леярната [за чипове] са критични за отключване на пълния потенциал на IDM 2.0 (новата стратегия за развитие на Intel – бел. ред.) и продължаваме да се движим напред във всички аспекти на нашата стратегия“, казва главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер в съобщението. „Справяме се добре с нашата пътна карта, за да си възвърнем лидерството в производителността на транзисторите и мощността до 2025 г.“, коментира той.

„Уважението ни към Tower само нарасна през този процес и ще продължим да търсим възможности да работим заедно в бъдеще“, допълва той.

Миналата година DuPont De Nemours прекрати сделката си за 5,2 млрд. долара за придобиването на производителя на електронни материали Rogers Corp след забавяне при получаване на одобрение от китайските регулатори.

Гелсингер по-рано каза, че се опитва да получи одобрение на сделката с Tower от китайските регулатори и е посетил страната миналия месец, за да се срещне с правителствени служители.

През юни израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Intel се е съгласила да похарчи 25 млрд. долара за нова фабрика в Израел, което е най-голямата международна инвестиция в страната.

В резултат на това инвеститорите загубиха надежда за сделката с Tower. Акциите на Tower, регистрирани в Nasdaq, приключиха търговията на цена от 33,78 долара във вторник, което е рязък спад спрямо цената на сделката от 53 долара за акция.

През второто тримесечие леярният бизнес на Intel отчете приходи от 232 млн. долара спрямо 57 млн. долара година по-рано, постигайки напредък спрямо конкуренти като лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Търсенето на чипове на Intel се охлади след две години силен растеж, воден от дистанционна работа по време на пандемията, което накара компанията да свие разходите. Тя се ангажира да намали разходите си с 3 млрд. долара тази година, като целта е да направи икономии за между 8 и 10 млрд. долара до края на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още