IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify тества функция за гласови преводи на подкасти

Компанията инвестира много в подкаст бизнеса си и търси начини да засили ангажираността на потребителите

20:39 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Spotify Technology тества функция с изкуствен интелект, която ще превежда подкасти на водещи като Дакс Шепърд и Лекс Фридман на други езици, съобщи стрийминг компанията, цитирана от Ройтерс.

Това е най-новият опит на шведския гигант да се възползва от генеративния изкуствен интелект – технологията, която завладя света след възхода на ChatGPT - за да привлече нови потребители и да увеличи приходите си.

Преведените версии, зад които стои наскоро пуснатата технология за генериране на глас на OpenAI, ще имитират стила на водещия и ще бъдат по-естествени от традиционния дублаж, казва Spotify.

Освен това компанията работи и с други водещи на подкасти като Моника Падман, Бил Симънс и Стивън Бартлет по новата функция.

Гласовите преводи ще бъдат достъпни на няколко езика, включително испански, френски и немски, за избран брой налични и за бъдещи епизоди от каталога на платформата, обяви Spotify. Това може да разшири аудиторията на предаванията, смята тя.

През последните няколко години Spotify харчи агресивно за бизнеса си с подкасти, като се надява, че по-голямата ангажираност към формата ще привлече повече рекламодатели.

Този ход обаче увеличи оперативните разходи на компанията, които нараснаха два пъти по-бързо спрямо ръста на приходите миналата година. Освен това компаниите по света намаляват разходите си за реклама поради нарастващите лихвени проценти и високата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още