IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC събира данни от личните чатове на представители на Wall Street в рамките на разследване

Целта е да се установи дали чат приложения не са ползвани неправомерно за обсъждане на работни въпроси

11:29 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският регулатор на ценните книжа и борсите е събрал хиляди съобщения на служители от повече от дузина големи инвестиционни компании, засилвайки разследването си относно използването на чат приложения от Wall Street, твърдят четирима източници на Ройтерс, които са пряко запознати с въпроса.

Преди това Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е поискала от компаниите да прегледат на вътрешно ниво съобщенията в рамките на своето разследване за използването на WhatsApp, Signal и други неодобрени приложения за чат от страна на Wall Street, за да обсъждат работни въпроси.

Двугодишните действия срещу потенциалните нарушения на правилата за водене на бележки първоначално беше насочена към дилърите на брокерски къщи, като доведе до налагане на глоби за над 2 млрд. долара от страна на регулаторите.

Въпреки че Ройтерс и други медии съобщиха, че разследването на комуникацията отвъд официалните канали на SEC се е разширило до инвестиционни съветници, ходът на комисията да прегледа хиляди съобщения на техните служители досега не беше ставал публичен. Това бележи ескалация в разследването и повишава залозите за засегнатите компании и мениджъри, като излага поведението им на контрола на SEC.

„Това увеличава риска“, коментира един от източниците. „Колкото повече информация давате на SEC, толкова повече подхранвате звяра“.

В последната фаза на разследването на повече от дузина инвестиционни консултанти през последните месеци SEC е поискала съобщения от лични устройства или приложения, разменени през първата половина на 2021 г. В тях се обсъждат бизнес въпроси посочват източниците. Разследването е насочено към подбрани служители, в някои случаи до дузина, включително висши ръководители.

Фирмите включват Carlyle Group, Apollo Global Management, KKR & Co, TPG и Blackstone, коментират трима източници, запознати с въпроса. Под прицела са и няколко хедж фондове, в това число Citadel, казва друг източник.

Мениджърите са дали личните си смартфони и други устройства на своите работодатели или адвокати, така че съобщенията да бъдат копирани. Комуникацията, в която се обсъжда бизнесът, е била предадена на SEC, посочват тримата източници.

Това е в рязък контраст с разследването на брокери и дилъри. В тези случаи SEC е поискала компаниите да прегледат съобщенията на персонала и да докладват на агенцията колко от тях са обсъждали работата си. Служители на регулатора са разгледали само извадка от съобщения, казват тримата източници, които са запознати и с предишните разследвания.

Източниците са пожелали да останат анонимни, защото разследванията на SEC са конфиденциални.

Поне 16 фирми, включително Carlyle, Apollo, KKR, TPG и Blackstone, са разкрили, че SEC разследва тяхната комуникация. Фирмите не дават повече подробности, нито коментират темата допълнително. Говорител на Citadel е отказал да даде коментар.

Разследванията на властите не са доказателство за неправомерни действия и не водят непременно до обвинения.

Говорител на SEC е отказал да коментира темата. Председателят Гари Генслър защити комуникационния контрол, заявявайки, че правилата са от решаващо значение за подпомагане на SEC да се предпазва от неправомерни действия.

„Сега, след като разполага с всички тези данни, много е възможно SEC да открие пропуски, които нямат нямат нищо общо с проблемите с поддържането на записи на комуникации извън официалните канали“, коментира Жаклин Гроден, адвокат в Goulston & Storrs, която не участва в разследването.

Таксите и разходите на частните фондове, конфликтите на интереси и преференциалното отношение на инвеститорите са въпроси, върху които SEC все повече се фокусира, посочва тя.

Проблемът

Проблемът със следенето на комуникациите на служителите преследва Wall Street от години. Тъй като компаниите не наблюдават каналите за лични съобщения, използването им за обсъждане на бизнес поставя работодателите, регулирани от SEC, в нарушение на изискванията за записване на всички бизнес комуникации.

SEC започна да се намесва в проблема с воденето на документация на Wall Street, когато JPMorgan Chase не успя да предостави документи от поне 2018 г., отнасящи се до несвързано разследване, съгласно споразумение от 2021 г., в което банката се съгласи да плати на SEC 125 млн. долара по споразумение по обвинения в пропуски във воденето на записи.

Подозирайки, че чатът извън официалните канали за бизнес е широко разпространен на Wall Street, през 2021 г. SEC започна разследване на други комуникации на брокери-дилъри, посочват двама източници.

Разследването може да се превърне в знакова инициатива на Генслър на Wall Street, като обхваща повечето големи имена, включително Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

To генерира милиони долари хонорари за адвокати, защото фирмите наемат десетки юридически защитници, които да представляват както компанията, така и нейни директори, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още