IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изложба "145 години Siemens в България" отваря врати в Националния политехнически музей

Тримесечната експозиция включва уникални ретроуреди и интересни документи, представящи историята на компанията

10:40 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Siemens България
Снимка: Siemens България

Изложба „145 години Siemens в България“ беше открита в Националния политехнически музей (НПТМ) в София. Експозицията отразява приноса на компанията за технологичното развитие на България от първите месеци след Освобождението през 1878 г., когато германският концерн стъпва за първи път в страната, до наши дни.

В изложбата са включени както емблематични експонати и уреди на Siemens от колекциите на НПТМ, така и нови артефакти, дарени на музея през последните няколко години от частни лица, фирми и държавни организации. Сред най-интересните са измервателни уреди от 20-те до 50-те години на ХХ в., морзов телеграфен апарат от 1940 г., телефони от началото до 70-те години на ХХ в., портативна кинокамера от 1934 г., пейсмейкър от 1958 г., персонален компютър от 1979 г., прахосмукачка, телефон и вентилатор от 30-те години на ХХ век и много други.

Показаните предмети са групирани в няколко теми: съобщителна техника, измервателни прибори, битова техника, медицинска техника, кинотехника, каталози, периодика, архивни и други илюстративни материали.

Добре известен факт е, че Siemens осигурява оборудване за изграждането на първата телеграфна мрежа у нас и построява първата телефонна централа в София. Дело на технологичния концерн е и доставката на едни от първите трамвайни мотриси в София в началото на миналия век, също и на едни от първите рентгенови апарати, използвани в лечебните заведения и частните лекарски практики в страната. Компанията проектира и една от първите електроцентрали не само в България, но и на Балканския полуостров - ВЕЦ "Царска Бистрица“, която продължава да работи вече 110 години.

Освен с експонати, музеят представя компанията и чрез кратка хронологична история, отбелязваща по-значимите дейности и събития от нейното навлизане у нас в края на XIX в. до днес.

Снимка: Siemens България Снимка: Siemens България

„За нас 2023 г. е наистина забележителна, защото отбелязваме един впечатляващ юбилей – 145-ата годишнина от началото на първите бизнес дейности на Siemens в България“, заяви главният изпълнителен директор на компанията д-р инж. Боряна Манолова: “Гордеем се, че вече 145 години Siemens остава символ на инженерно съвършенство, надеждност и иновативност в страната ни. С тази изложба даваме възможност на жителите и гостите на София да се върнат назад в миналото и да се запознаят с някои от най-емблематичните технологии и уреди на компанията, използвани в широк спектър от индустрии и сфери у нас от края на 19 в. насам.“

Изложбата, която ще продължи до края на декември 2023 г., е част от традиционното партньорство между Siemens България и Националния политехнически музей.

Адресът на музея е гр. София, ул. "Опълченска" 66.

Повече за историята на Siemens в България може да научите ТУК.

Последна актуализация: 10:40 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още