IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачният бизнес на Alphabet поставя въпроси за бъдещето на компанията

Това звено е от решаващо значение за генерирането на приходи и печалба от гиганта

12:32 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подразделението за облачни услуги на Alphabet отчете по-малка от очакваното печалба, а това породи опасения за позицията на компанията на един пазар, който е от решаващо значение за нейното бъдеще. Цената на акциите на интернет гиганта се понижи със 7,2% по време на следборсовата търговия, пише Bloomberg.

Докато доминиращият бизнес на Google с търсачките съзрява, инвеститорите отправят поглед към облачното звено, което се очаква да поеме водещата роля в растежа. Подразделението отчете оперативна печалба от 266 млн. долара, като не успя да изпълни прогнозата за 434 млн. долара.

Google отдавна изостава от Amazon.com и Microsoft на пазара на облачни изчисления. Google Cloud, който отчете печалба за първи път по-рано тази година, привлича бизнес от стартъпи с изкуствен интелект. Инерцията му обаче не отговаря на очакванията през последното тримесечие, а това предизвика известно безпокойство, че пропастта между Google и нейните конкуренти се увеличава.

„Облачните изчисления са много по-мащабен бизнес от рекламата и такъв, в който Google е изправена пред силна конкуренция“, коментира анализаторът на Insider Intelligence Макс Уилънс. „Въпреки че привлича стартиращи компании за изкуствен интелект, а това може да донесе плодове в дългосрочен план, в момента то не помага на Google Cloud достатъчно, за да задоволи инвеститорите", посочи той.

В интервю президентът на Alphabet Рут Порат заяви, че приходите от продажби на звеното са били засегнати от факта, че някои клиенти свиват разходите си.

Резултатите на облачния бизнес помрачиха иначе добрия отчет на компанията. Приходите от продажби за третото тримесечие, като се изключат плащанията на партньори, са достигнали 64 млрд. долара. Средната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори беше за 63 млрд. долара. Нетната печалба е 1,55 долара на акция, спрямо 1,45 долара на акция, прогнозирани от Wall Street. Компанията отчете 44 млрд. долара приходи от реклама в търсачката, което успя леко да надмине очакванията за 43,2 млрд. долара.

Компанията е доволна от ръста на приходите си от реклама след период на „историческа нестабилност“, коментира Порат по време на разговор с инвеститорите.

Пазарът на търсачки, на който Google доминира, е изправен пред нови заплахи от възхода на чатботовете с генеративен изкуствен интелект. Компании, включително Microsoft, която инвестира в ChatGPT на OpenAI, хвърлят ръкавицата към лидерството на Google при търсачките, ползвайки новата технология.

Компанията бърза да интегрира генеративен изкуствен интелект в собствените си продукти, но представители на Силициевата долина казват, че технологичният гигант е бил твърде бавен и не е открил бързо промяната в пазара, което е създало възможности за неговите конкуренти.

Порат и главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай твърдят, че ще продължат да намират начини компанията да работи по-ефективно. Порат отбелязва, че компанията ще поддържа „по-бавен темп на растеж на персонала“. Целта на тези усилия е да се освободи максимално място за инвестиране във възможности като изкуствения интелект.

„Ще направим всичко необходимо, за да сме сигурни, че разполагаме с водещите модели с изкуствен интелект и инфраструктура в света“, коментира Пичай пред инвеститорите.

Продължаващият съдебен процес на Google с Министерството на правосъдието на САЩ за предполагаема злоупотреба с власт на пазара за търсачки също оказва натиск върху ентусиазма на Wall Street, посочва Евелин Мичъл-Улф, старши анализатор в Insider Intelligence.

YouTube отчете 8 млрд. долара приходи, докато анализаторите очакваха 7,8 млрд. долара. Звеното пречи на доброто представяне на Alphabet през последните няколко тримесечия, но резултатите показват, че то се радва на възстановяването на разходите за дигитална реклама.

Подразделението Other Bets (Други залози), което включва усилията, свързани с автономните автомобили Waymo, донесе 297 млн. долара приходи, като същевременно загуби 1,2 млрд. долара, като изпълни очакванията на анализаторите.

Цената на акциите на компанията се понижи до 128,80 долара по време на следборсовата търговия, след като по-рано приключи сесията при ниво от 138,81 долара. Стойността на книжата е нараснала с 57% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още