IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple донесе поредно разочарование на инвеститорите

Компанията предупреди, че очаква слабо празнично тримесечие след забавянето на бизнеса в Китай

10:54 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple, която вече е изправена пред забавяне на бизнеса си в Китай, предупреди, че приходите ѝ през празничния сезон ще бъдат приблизително същите като миналата година. По този начин компанията сигнализира, че инвеститорите няма да видят възстановяване на растежа, на който разчитаха, пише Bloomberg.

Въпреки че се очаква приходите на iPhone да се увеличат през тримесечието до края на декември, общите приходи от продажби ще бъдат същите като през периода година по-рано, заяви главният финансов директор Лука Маестри след обявяването на отчета. По-слабата прогноза доведе до понижение на цената на акциите на гиганта с цели 4,6% по време на следборсовата търговия.

Wall Street прогнозира, че приходите ще нараснат с 5% през тримесечието, което обичайно е най-важното за продажбите на Apple през годината. Приходите от iPad и категорията на носимите устройства на компанията, която включва линията ѝ умни часовници, ще спаднат значително през тримесечието, каза Apple. От друга страна, бизнесът с Mac ще се радва на ускорение.

Приходите от продажби на Apple в региона, обхващащ Китай, Хонконг, Макао и Тайван, се понижиха миналата година. Графика: Bloomberg L.P. Приходите от продажби на Apple в региона, обхващащ Китай, Хонконг, Макао и Тайван, се понижиха миналата година. Графика: Bloomberg L.P.

Компанията се опитва да се измъкне от най-дългото забавяне на продажбите си от десетилетия. Сега тя отчете четвъртия пореден спад на приходите си, съответстващ на поредица от 2001 г., докато технологичният гигант се бори с мудния пазар на персонални компютри и нестабилното търсене в Китай.

Приходите са спаднали до 89,5 млрд. долара през четвъртото фискално тримесечие, което завърши на 30 септември. За сравнение средната прогноза на Wall Street беше за 89,4 млрд. долара. Apple не даде официални насоки за текущото тримесечие, придържайки се към политиката, която възприе по време на пандемията.

Резултатите предполагат, че Apple е изправена пред забавяне на бизнеса си в Китай. Правителството там наложи забрана на американски технологии на някои работни места, а новият смартфон на Huawei Technologies носи нова конкуренция. Приходите от региона възлизат на 15,1 млрд. долара за последното тримесечие, като са спаднали леко спрямо година по-рано и доста по-малко от 17-те млрд. долара, които някои анализатори прогнозираха. Тим Кук заяви, че спадът се дължи на понижение при продажбите на Mac и iPad, както и на валутни колебания.

Цената на акциите на компанията се сви до 169,33 долара по време на следборсовата търговия. По-рано те приключиха търговията в Ню Йорк на ниво от 177,57 долара, като от началото на годината са записали 37% ръст на стойността.

Компанията обнови серията iPhone през третото тримесечие. Периодът включва данни за малко повече от седмица за продажбите след пускането на телефоните на пазара на 22 септември. Базираната в Купертино, Калифорния, компания също така пусна и нови модели часовници – Series 9 и Ultra 2 – и актуализира своите AirPods Pro, за да добави USB-C вход.

Дори с тези предизвикателства, iPhone се представи малко по-добре от прогнозираното. Смартфонът генерира 43,8 млрд. долара приходи от продажби, в сравнение със средна прогноза за 43,7 млрд. долара. И въпреки притесненията устройството постави тримесечен рекорд за приходите в континентален Китай, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук пред анализаторите. Печалбата е достигнала 1,46 долара на акция през последното тримесечие, надминавайки прогнозата за 1,39 долара на акция.

Кук заяви още, че компанията инвестира „значително“ в генеративен изкуствен интелект. Наскоро Bloomberg News съобщи, че Apple планира да внедри технологията в няколко нови приложения и услуги през следващата година. „Ще видите продуктов напредък с течение на времето“, коментира Кук, посочвайки, че „тази технология ще е в основата му“.

Последна актуализация: 10:55 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още