IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игрите и рекламата тласнаха нагоре приходите на Tencent

Компанията се отърсва от репресиите на Пекин върху сектора за игри

12:58 | 15.11.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Tencent Holdings заяви, че приходите ѝ за третото тримесечие са нараснали с 10%, след като бизнесът ѝ с игри се е възстановил от регулаторните репресии срещу технологичния сектор в страната, а продажбите на онлайн реклама са скочили, предава Ройтерс.

Приходите от продажби на най-голямата компания за видео игри в света и оператор на чат платформата WeChat са достигнали 154,6 млрд. юана (21,4 млрд. долара) за трите месеца до края на септември. Показателят отговори на пазарните очаквания и бележи третото поредно тримесечие на ръст на приходите на компанията.

Миналата година беше една от най-трудните за китайските компании за видео игри, след като регулаторният натиск, който започна през 2021 г., доведе до 8-месечно замразяване на издаването на лицензи за нови игри и до повече ограничения върху времето за игра на непълнолетните. В резултат на това Tencent отчете първия си годишен спад на приходите.

Тази година обаче е много по-добра за индустрията, след като регулаторите започнаха да възобновяват издаването на лицензи.

Приходите на Tencent от игри са нараснали с 5% през тримесечието, подкрепени от заглавия като мултиплейър ролевата игра Lost Ark и от шутъра Valorant, разработени от Riot Games. И двете игри бяха пуснати наскоро от Tencent, появявайки се за първи път в Китай.

През август секторът за игри реализира комбинирани приходи от 29,2 млрд. юана – най-високото им ниво от поне 20 месеца, сочат данни на държавната CNG.

Бизнесът на Tencent с онлайн реклама се радва на 20% ръст на приходите за тримесечието благодарение на силното търсене на реклама във видео съдържанието.

Финтех бизнесът – второто по големина бизнес звено на технологичния гигант – отчете 16% увеличение на приходите от продажби, подкрепен от по-силното представяне на услугите за управление на богатството и онлайн трансакциите.

Нетната печалба на Tencent се е свила с 9 на сто до 36,1 млрд. юана спрямо година по-рано, когато компанията имаше силно тримесечие, тъй като продаде дялове в компании от портфолиото си като Sea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още