IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои марки са лидери по продажби на смартфони у нас тази година?

Пазарът у нас остава стабилен през 2023 г. От А1 са оптимисти за 2024 г.

18:07 | 01.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът на смартфони в България остава стабилен през 2023 г. с оптимистична прогноза за 2024 г., обяви на медийно събитие Александър Колев, мениджър „Управление на продуктово портфолио и аксесоари“ в А1 България.

По думите му лидер по брой продадени устройства на пазара на смартфони у нас и по продажби в A1 остава южнокорейският гигант Samsung Electronics. На второ място остава китайският бранд Motorola, който дължи успеха си на по-достъпните си устройства, посочи Колев.

Трета е Apple, която по думите му продължава да се представя стабилно на пазара. От своя страна, Xiaomi бележи спад и губи третото място, което си извоюва през 2022 г.

Huawei, която изпитва по-сериозни проблеми в бизнеса със смартфони след налагането на ограничения от страна на САЩ, се нарежда на пето място у нас. Същевременно голяма част от потребителите продължават да разчитат на устройства на Nokia и Realme.

„Въпреки многото трудности на пазара, въпреки инфлацията и липсата на иновации в продуктите, наблюдаваме ръст от около 7% на годишна база“, коментира още Александър Колев.

По данни на Counterpoint Research глобалният пазар на смартфони се е завърнал към растежа през октомври, след като преживя повече от две години на спад.

Основните причини, поради които потребителите се въздържаха от покупки, бяха ускорената инфлация и високите лихвени проценти, които накараха редица хора по света да затегнат бюджетите си и да ограничат разходите за стоки, които не са от първа необходимост.

Растежът на пазара сега се дължи предимно на развиващите се пазари, коментираха от Counterpoint Research.

През октомври месечният световен обем на продадените смартфони се е увеличил с 5%. Така октомври стана първият месец, в който пазарът на смартфони записа ръст на годишна база от юни 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още