IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify за трети път съкращава служители за 2023 г.

Сега компанията се разделя със 17% от работната си сила

11:06 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Spotify Technology заяви, че ще намали броя на служителите си с около 17%. Това е поне третият път, в който стрийминг услугата съкращава работни места през тази година, пише Bloomberg.

Засегнатите кадри ще бъдат уведомени днес и ще се срещнат с представител на отдела за човешки ресурси до края на деня във вторник, гласи изявление на компанията за музикален стрийминг. Съкращенията ще засегнат около 1500 души, коментира говорител.

Гигантът е напът да прибави над 100 млн. потребители тази година. Освен това компанията отчете печалба за последното тримесечие – нещо, което ѝ се случва рядко.

Главният изпълнителен директор Даниел Ек обаче заяви, че Spotify харчи прекалено много. Компанията отдавна губи пари заради условията на лицензионните споразумения с притежателите на музикални права. Компанията похарчи милиарди долари за подкасти, за да диверсифицира своя бизнес модел, но оттогава намали инвестициите си в оригинални аудио серии.

„Все още имаме твърде много хора, посветени на поддръжката и дори на работа около работата, вместо на това да допринасят за възможности, които имат реално въздействие“, коментира Ек. „Повече хора трябва да бъдат фокусирани върху предложенията за нашите заинтересовани страни – творци и потребители“.

През януари компанията съкрати около 6% от работната си сила, а през юни – други 2%.

Spotify ще се концентрира върху по-опростена структура, която ще ѝ позволи да действа по-стратегически в инвестициите на печалбата си в бизнеса, коментира Ек. Той ще говори за съкращенията по време на среща със служителите тази сряда.

„Икономическият растеж се забави драматично и капиталът стана по-скъп“, твърди той. „Spotify не е изключение от тази реалност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още