IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова програма ще учи безработни жени на дигитални умения

Целта е дамите да не са изложени на толкова голям риск от социално изключване и по-лесно да се връщат на пазара на труда

16:12 | 15.12.23 г. 2
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Нова програма ще подкрепя безработни жени в България, като ще им помага да придобият базови дигитални умения. Тя носи името Women in Tech и е организирана съвместно от Министерството на труда и социалната политика, Висшето училище по телекомуникации и пощи и китайския технологичен гигант Huawei Technologies, стана ясно на кръгла маса, организирана от тях днес.

Инициативата ще стартира през януари 2024 г. и цели изграждане и надграждане на базови дигитални умения у жени в неравностойно положение, които търсят нов старт в живота и кариерна промяна. Предвижда се през 2024 г. поне 500 жени да преминат през програмата.

„Дигиталните умения вече отдавна не са лукс. Те са необходимост за личностно израстване и професионално развитие. Поради тази причина съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Висшето училище по телекомуникации и пощи сключихме меморандум за сътрудничество относно възможности за придобиване на базови дигитални умения“, коментира Рая Гунчева, мениджър „Връзки с обществеността“ в Huawei Technologies Bulgaria.

Ролята на Висшето училище по телекомуникации и пощи ще е да осигури преподаватели за инициативата, както и място, където да се състоят обученията. За целта вече е оборудвана специална класна стая, където ще тече учебният процес.

Предвижда се провеждането на курсове за работа с базови софтуерни програми като Word, Excel, Power Point и други.

„След изкаран курс и изпит дамите ще получават сертификат от висшето училище, който ще удостоверява техните умения и те ще могат да го представят пред работодателите“, коментира още Гунчева.

Желаещите да се запишат в програмата ще получават информация от Бюрата по труда, когато се регистрират. Ще има възможност курсовете да се провеждат всеки уикенд и ще бъдат напълно безплатни.

Жените, които вече имат базови дигитални умения и знания и имат желание да се развиват в сферата на информационните и комуникационните технологии, ще могат да надграждат с онлайн курсове, предоставени от Huawei Technologies.

Програмата ще бъде промотирана от 12 успешни жени от технологичния сектор у нас, като всяка една от тях ще бъде лице на инициативата в рамките на всеки един от месеците на 2024 г.

Идеята е повече жени в България да имат възможност да се върнат на пазара на труда и да не бъдат социални изключени.

„За съжаление, традиционно жените са изложени на по-голям риск от социално изключване и от трайна безработица поради редица причини“, коментира Рая Гунчева.

„Иска ми се този проект да създаде голяма мрежа в страната, за да постигне и по-големи резултати“, коментира вицепрезицентът Илияна Йотова, подчертавайки, че все пак България има с какво да се гордее, защото е на челно място в класациите за жени специалисти в дигиталната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 4 месеца
А безработните мъже дъгъдъ? Що за безжалостен, безцеремонен сексизъм цари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още