IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на TSMC надминаха очакванията благодарение на търсенето на AI

Продажбите на чипове за смартфони и лаптопи продължават да се свиват

09:12 | 10.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите на производителя на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) за четвъртото тримесечие са били по-добри от оценките, тъй като търсенето от играчи в сферата на изкуствения интелект (AI) е помогнало да се компенсират свиващите се продажби на чипове за смартфони и лаптопи, съобщава Bloomberg.

Тайванската TSMC, която е основен доставчик на Apple и Nvidia, отчете продажби за декември в размер на 176,3 млрд. нови тайвански долара (5,7 млрд. долара), завършвайки тримесечието с 625,5 млрд. тайв. долара. Това съвпада с продажбите за същия период преди година, които бяха и най-високите тримесечни резултати за TSMC в историята ѝ. Средната оценка на анализаторите за продажбите през последните три месеца бе за 616,2 млрд. тайв. долара.

За цялата 2023 г. - година, в която TSMC сви плановете си за капиталови разходи и сигнализира, че през лятото е достигнато дъното при търсенето на потребителска електроника, приходите са се свили с 4,5% до 2,16 трлн. тайв. долара.

Производителите на електроника и доставчиците на чипове започнаха миналата година със затруднения да преодолеят излишъка от непродаден инвентар, след като се презапасиха по време на недостига на полупроводници през пандемията. Това до голяма степен отмина до средата на годината, заявиха изпълнителни мениджъри, включително главният изпълнителен директор С.С.Уей, по време на разговорите с инвеститори за отчетите на TSMC. Компанията отчита тласък на бизнеса си с чипове за високопроизводителни изчисления заради търсенето на чипове за изкуствен интелект от Nvidia и Advanced Micro Devices.

Apple, може би най-важният клиент на TSMC, е изправена пред препятствия с последното си поколение iPhone, особено на най-големия мобилен пазар в Китай. Някои анализатори понижиха оценките си за Apple тази година заради очаквания за слабо търсене, а тази седмица Jefferies заяви, че сривът на продажбите на iPhone в Китай вероятно ще се задълбочи. Американската компания е засегната от разширена забрана от китайските агенции и държавни компании, които нареждат на екипите си да държат своите iPhone-и и други чуждестранни устройства далеч от работните помещения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още