IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекаленото време, прекарано пред екрани, струва на САЩ 73 млрд. долара годишно

Американците прекарват твърде много време, взирайки се в дигитални устройства, показва проучване

21:23 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Американските работници прекарват твърде много време пред екраните. Над 104 млн. души в САЩ, включително близо 70% от хората, които работят в офиси, прекарват по над 7 часа на ден, взирайки се в екрани. Това сочи доклад на Deloitte Economics Institute и Американската оптометрична асоциация (AOA), пише CNBC.

В резултат на това симптомите на прекарване на „прекомерно време пред екрана“, или повече от 7 часа на ден, струват на САЩ 73 млн. долара годишно, гласи докладът. Сумата е определена чрез анализ на преките финансови разходи, направени от здравните системи, въздействието на симптомите върху производителността на работно място и тяхното въздействие върху благосъстоянието на хората.

Непрекъснатото присъствие на екраните в ежедневието излага хората на много по-висок риск от проблеми с очите, като дигитално напрежение на очите (DES), което може да причини симптоми като болки във врата и гърба, замъглено зрение, главоболие и сухота в очите.

Само два часа време пред екрана на ден могат да предизвикат тези симптоми, а ако не се лекуват, според проучването могат „да доведат до намалена производителност, да влошат други недиагностицирани очни заболявания и да повлияят на качеството на съня и психичното здраве на индивида“.

Въпреки това неблагоприятното влияние на състояния като DES, както и преките разходи за човек, могат да бъдат смекчени чрез редовни посещения на очен лекар, използване на капки за очи и носене на подходящи очила, гласи още докладът.

Изследването е установило, че хората, които прекарват твърде много пред екран, могат да спестят до 1920 долара годишно на човек, ако посещават оптометрист и се грижат за симптомите си.

„Тези констатации допълнително подчертават значението на по-добрите навици за прекарване на време пред екрана и посещаването на годишни, лични изчерпателни очни прегледи при лекар, за да поддържате вашето очно и цялостно здраве“, коментира Роналд Бенър, който е президент на AOA.

За провеждането на проучването е използвана извадка от 1000 отговора на изследване сред мъже и жени на възраст от 18 до 64 години, живеещи в общо 50 щата. Взет е предвид и преглед на други налични данни и литература по темата, допълва докладът.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още