IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията на кадри не подминаха и Zoom

Тя е поредната голяма технологична компания, която започна годината, разделяйки се със служители

13:20 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Zoom съкращава около 150 работни места, потвърди CNBC. Така тя се превръща в поредната технологична компания, която намалява броя на служителите си през тази година, докато инвеститорите продължават да настояват за ефективност.

Компанията твърди, че съкращенията ще засегнат по-малко от 2% от работната сила на компанията.

„Редовно оценяваме нашите екипи, за да гарантираме съответствие с нашата стратегия“, коментира говорител на Zoom. „Като част от тези усилия, ние променяме ролите, за да добавим възможности и да продължим да наемаме в ключови области и в бъдеще“, допълни той.

Zoom твърди, че съкращенията не са за цялата компания. Освен това добави, че през 2024 г. тя ще продължи да наема служители за позиции в сферата на изкуствения интелект, продажбите, продуктите и различните операции.

От началото на годината до четвъртък над 100 технологични компании съкратиха около 30 хил. служители, сочат данни на Layoffs.fyi. Януари беше най-натовареният месец що се касае до съкращения в индустрията от март миналата година.

Миналия месец Microsoft обяви, че се разделя с 1900 позиции в гейминг подразделението си. Google каза, че премахва стотици работни места в компанията, а Amazon съкрати кадри в звената Prime Video, MGM Studios, Twitch и Audible.

В допълнение към Zoom, доставчикът на облачен софтуер Okta обяви подобен ход, като каза на служителите си, че ще се раздели с 400 от тях, или около 7% от работната сила.

Zoom се радваше на бум на популярността си в началото на пандемията, когато работещите по света се насочиха към платформи за видео конференции, за да поддържат връзка с колеги, приятели и семейството си. С отшумяването на пандемията обаче много служители се върнаха в офисите и акциите на Zoom поеха надолу.

Цената на книжата на Zoom е спаднала с около 10% през тази година и с близо 90% спрямо рекордния ѝ връх през октомври 2020 г.

Миналия февруари Zoom съкрати около 1300 души, или 15% от кадрите си, докато компанията се подготвяше за „несигурността на световната икономика“, коментира главният изпълнителен директор Ерик Юън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още